Egyetemre, főiskolára jelentkezel? Ügyfélkapu is kell az E-felvételihez!

2024.01.15. 08:51 | Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium

A 2024 szeptemberében induló képzésekre jelentkezők Ügyfélkapus azonosítást követően tudják használni a felsőoktatási felvételi online felületét, az E-felvételit. Ha még nincs Ügyfélkapud, igényelj most!

Mi az az Ügyfélkapu?

Az Ügyfélkapu olyan elektronikus ügyfélbeléptető és azonosító rendszer, amelynek segítségével – a személyazonosság igazolása mellett – biztonságosan kapcsolatba léphetünk az elektronikus közigazgatási ügyintézést nyújtó intézményekkel.

Miért jó?

Nemcsak a felvételi jelentkezést hitelesíthetjük, hanem később más ügyeket is könnyen és gyorsan intézhetünk vele: például megnézhetjük és jóváhagyhatjuk az elkészült adóbevallási tervezetünket, időpontot foglalhatunk kormányablakba és okmányirodába, értesítést kapunk, ha közeleg valamely okmányunk lejárati határideje, vagy kezdeményezhetjük egyéni vállalkozást indítását. Egyre több eljárásban küldik elektronikusan a hivatalos iratokat az ügyfeleknek, akik így hamarabb megkapják a kért igazolásokat, kérelem-elbírálásokat, sorban állás nélkül.

Ami pedig majdani hallgatóként fontos lehet: nyomon követhetjük vele a felsőoktatás információs rendszerében rögzített adatainkat, többek között azt, hogy hány támogatott félévet használtunk már el tanulmányaink során.

Hogyan lehet Ügyfélkapum?

Ügyfélkaput bárki nyithat, állampolgárságtól függetlenül. Ehhez egyszeri regisztrációra van szükség, amelyet személyesen bármelyik kormányablakban, az adóhatóság kiemelt ügyfélszolgálatain vagy külföldi tartózkodás esetén az adott országban található magyar nagykövetségen vagy konzulátuson el lehet indítani. Még egyszerűbb a dolguk azoknak, akiknek van 2016. január 1-jét követően kiállított személyazonosító igazolványuk (E-személyi igazolványuk), ők ugyanis elektronikusan is tudnak regisztrálni. 

Az ügyfélkapu létesítése ingyenes.

Ha nem szeretnél sorba állni, hívd a 1818-as központi számot, és kérj időpontot a legközelebbi kormányablakba!

Forrás: felvi.hu