Töltse le mobiljára a Kormányablak alkalmazást! Google Play App Store

A magánszemélyek lakáshoz jutását, lakhatási körülményeinek javítását szolgáló vissza nem térítendő állami támogatások (utólagos lakásépítési/-vásárlási kedvezmény, akadálymentesítési támogatás, családi otthonteremtési kedvezmény, preferált településeken adó-visszatérítési támogatás), valamint állami kamattámogatással nyújtott kölcsönök (otthonteremtési kamattámogatás, fiatalok, valamint a többgyermekes családok lakáscélú kölcsöneinek állami támogatása, többgyermekes családok otthonteremtési kamattámogatása, otthonfelújítási kölcsön kamattámogatása) a hitelintézeteknél vehetők igénybe. A támogatások részletes feltételeiről a hitelintézetek adnak tájékoztatást. Ha a hitelintézet a támogatás iránti kérelmet elutasítja, az igénylő a támogatással érintett ingatlan fekvése szerint illetékes vármegyei kormányhivataltól, Pest megye vagy a főváros területén fekvő támogatott lakás esetén Budapest Főváros Kormányhivatalától (a továbbiakban együtt: kormányhivatal) kérheti, hogy állapítsa meg a támogatási feltételeknek való megfelelését.

A támogatás a többgyermekes családok lakáscélú jelzáloghitel-tartozásainak csökkentésére a kormányhivataltól igényelhető. A 2020. június 30-át követően született vagy örökbefogadott gyermekekre tekintettel benyújtott kérelmekre határidőt állapít meg a jogszabály. A kérelem vér szerinti gyermek esetén a gyermek vagy ikergyermekek születését követő 180 napon, örökbefogadásnál az örökbefogadást engedélyező határozat véglegessé válását követő 180 napon belül nyújtható be.

Annak érdekében, hogy az ingatlan a támogatás céljának megfelelően meghatározott ideig (jellemzően 10 évig) a támogatottak lakóhelyéül szolgáljon, a jogszabály és a támogatási szerződés alapján az érintett ingatlan tulajdoni lapjára az állam javára jelzálogjogot, valamint annak biztosítására elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeznek be. Az ingatlan-nyilvántartási változtatások bejegyzéséhez szükséges engedély kiadásához a tulajdonosoknak a kormányhivatalhoz kell fordulniuk kérelemmel.

A kormányhivatalhoz kell bejelenteni, ha a támogatott lakóingatlant elidegenítették, lebontották, használatát harmadik személynek átengedték, a lakáscéltól eltérően hasznosítják, továbbá azt is, ha a lakás nem a támogatott személy és a vele együttköltözők lakóhelyéül szolgál. Előbbi magatartások a támogatás visszafizetését vonják maguk után, kivéve, ha az elidegenítés célja újabb, a támogatott ingatlan helyébe lépő lakás vásárlása vagy építése. A kormányhivataltól kell kérni a támogatás visszafizetésének felfüggesztését és igazolni az újabb lakóingatlan megszerzését is, vagy ha az újabb ingatlant meghatározott feltételekkel már megszerezték, az állam javára bejegyzett jelzálogjognak a támogatott ingatlan helyébe lépő lakóingatlanra való közvetlen átjegyzését. A jelzálogjog, továbbá az elidegenítési és terhelési tilalom nem jegyeztethető át abban az esetben, ha az újabb lakást a támogatott személy a Ptk. szerinti közeli hozzátartozójától vagy élettársától vásárolta, továbbá, ha a támogatott személy tulajdonosa az eladó jogi személynek, jogi személyiség nélküli szervezetnek, illetve egyéni vállalkozóként önmagának, mint magánszemélynek értékesíti az ingatlant. Az átjegyeztetés meghiúsulása visszafizetési kötelezettséget von maga után.

A lakástámogatás tárgyú iratok postán, elektronikusan az epapir.gov.hu felületen keresztül, személyesen bármely kormányablakban vagy – ahol működik – a lakástámogatási ügyfélszolgálaton nyújthatók be.

 

 Letölthető tájékoztatók és formanyomtatványok

 

A Családok Otthonteremtése Kedvezményéről itt tájékozódhat bővebben.

Lakástámogatás ügyfélszolgálatok

A Lakástámogatási Főosztály nem rendelkezik személyes ügyfélszolgálattal.

A lakástámogatás tárgyú iratok az alábbiak szerint nyújthatók be:

  • postai úton (1391 Budapest, Pf. 238.),
  • elektronikusan (epapir.gov.hu felületen:  Témacsoport: Kormányhivatali ügyek, Ügytípus: Lakáscélú állami támogatással kapcsolatos feladatok, Címzett: Budapest Főváros Kormányhivatala)
  • személyesen bármely kormányablakban.

A telefonos ügyfélszolgálat hétfőtől csütörtökig 8 és 12 óra között fogadja a hívásokat a (1) 795-4370-es telefonszámon.

A Lakástámogatási Főosztály hivatali kapu elérhetősége: HKP:342409312 és JH0113LAKT

Győr-Moson-Sopron vármegye területén a lakástámogatási szakterületet érintő ügyekkel kapcsolatos ügyfélszolgálati feladatokat a kormányablakok látják el. A lakástámogatási szakterületet érintő kérelmek személyesen bármely kormányablakban benyújthatók.
E-mail: csto@gyor.gov.hu

3100 Salgótarján, Bem út 11.
csaladtamogatas@nograd.gov.hu
Telefon: 06 32 795 804; 06 32 795 819

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat: 4400 Nyíregyháza, Vörösmarty tér 7.
Telefon: 42/312-177
E-mail:  eb.nyilvantartas.lakastamogatas@szabolcs.gov.hu

 

Nyitvatartási idő:

hétfő: 8.00-16.00
kedd, szerda, csütörtök: 8.00-13.00
pénteken ügyfélfogadás nincs

Lakástámogatási ügyek

Cím: 9700 Szombathely, Kőszegi u. 36-40.
Postacím: 9702 Szombathely, Pf.: 114.
E-mail: laktam@vas.gov.hu
Telefon: 94/ 516-457; 94/ 516-425
Illetékesség: Vas vármegye
Ügyfélfogadás: hétfő: 8.00-16.00; kedd, szerda és csütörtök: 8.00-12.00