Árvízvédelmi telefonvonal: 06 80/204-240

Az apróvadak védelmében szerveztek dúvadgyérítést

2023.01.31. 13:42 | Heves Vármegyei Kormányhivatal

Tájegységi fővadászok bevonásával szervezett dúvadgyérítési hetet az Országos Magyar Vadász Kamara Heves megyei Területi Szervezete és a Heves Vármegyei Kormányhivatal vadászati hatósága. Tizenhárom vadásztársaság tagjai vettek részt a programban, amely során főként az apróvadállományt (pl. nyúl, fácán, fogoly, réce) veszélyeztető rókákat hoztak terítékre.

Magyarországon – a rókák csalianyagba burkolt oltóanyaggal történő rendszeres immunizálása miatt – már csak elvétve fordul elő veszettség. A betegség felszámolásával a rókák száma jelentősen növekedett. Kártételük a hasznos apróvadak állományában jelentős, de egyre gyakrabban fordulnak elő lakott területen is, ahol a baromfiudvarokban végeznek pusztítást. 

A dúvadgyérítési hét záró programját Tepélypusztán tartották, ahol a vadászok a teríték melletti tiszteletadást követően értékelték az eredményeket. Heves megye vadászterületein jelentős számú rókát, mégy aranysakált, egy-egy borzot és nyestet, valamint néhány varjat, szarkát és szajkót ejtettek el.
 

Forrás: Heves Vármegyei Kormányhivatal