Csütörtöktől szünetel az Európai Egészségbiztosítási Kártyával kapcsolatos ügyintézés

Csütörtök (2024. október 17.) 17.00 órától hétfő (október 21.) 07.00 óráig karbantartás miatt szünetel az Európai Egészségbiztosítási Kártyával kapcsolatos ügyintézés.

Szíves megértésüket és türelmüket köszönjük!

Az egyenlőtlenségek csökkentését célozza a tervezett Versenyképes Járások Területfejlesztési Program

2024.10.16. 18:32 | Heves Vármegyei Kormányhivatal

A térségek fejlettségi különbségeinek mérséklése, a vidék népességmegtartó erejének növelése érdekében indul új területfejlesztési program. A Versenyképes Járások Program koncepciójáról dr. György István, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára beszélt Egerben, a Megyeházán.

Elsősorban közszolgáltatás- és gazdaságfejlesztési, valamint az elérhetőség javítását célzó fejlesztésekre pályázatnak majd a települések a Versenyképes Járások Programban – hangzott el a rendezvényen, amelyre a tervezett járási fejlesztési fórumok leendő tagjait várták. A program fontos része ugyanis, hogy a járások számára biztosítandó keretek felhasználásáról helyben döntsenek.
Dr. György István államtitkár elmondta, a program elsődleges forrását az iparűzési adónövekmény lekötetlen összege biztosítja majd, amit központilag kiegészítenek. A járások legalább 250 milliós pályázati összeggel rendelkeznek majd, azokban a járásokban pedig, ahol a vármegyeszékhely a központ, 500 millió forint a minimális keret.

Az államtitkár hangsúlyozta, még nem végleges a projekt, több részlet vár kidolgozásra, ezért kérik a településvezetők együttműködését. Egy egyszerű, gyors döntéshozatali rendszert terveznek létrehozni, amelynek alapja – a kétezer fő feletti lélekszámú települések és a közös önkormányzati hivatalok székhelytelepüléseinek polgármesterei, valamint a vármegyei közgyűlés elnöke részvételével – a járási fejlesztési fórum lesz. A települések terveit a fórum tagjai kétharmados döntésükkel javasolhatják támogatásra, tehát szükség lesz az együttműködésre és az egyetértésre – hangzott el.

Forrás: Heves Vármegyei Kormányhivatal