Csak ellenőrzött gombát fogyasszunk!

2022.10.21. 15:23 | Heves Vármegyei Kormányhivatal

Az őszi időjárás kedvez a gombák szaporodásának. Heves megyében a Bükk és a Mátra területein, a környező dombvidékek erdővel borított térségein ebben az időszakban sokan gyűjtenek vadon termő gombákat. Nagyon fontos, hogy a szedett gombát fogyasztás előtt minden esetben át kell vizsgáltatni gombaszakértővel!

Hazánkban a mérgező gombafajok száma 30-35, amelyek közül néhány halálos mérgezést is tud okozni. A legismertebb és legveszélyesebb a gyilkos galóca. Ha ebből a gombából egy példány, vagy akár egy kis darabkája a többi gomba mellé kerül, az már elég ahhoz, hogy a kosár tartalmából készített étel végzetes legyen.

A Heves Megyei Kormányhivatal népegészségügyi főosztálya hangsúlyozza a megelőzés jelentőségét: csak gombaszakértő által bevizsgált gombát fogyasszunk! /A szakellenőrök aktuális nyilvántartása a Pest Megyei Kormányhivatal oldaláról letölthető!/

A gombamérgezés tünetei bizonyos fajoknál, pl. susulykaféléknél akár negyed óra múlva már jelentkezhetnek (erőteljes izzadás, pupillaszűkület, hányás, hasmenés), azonban a gyilkos galóca mérgezés első jelei (heves hányás, hasmenés) csak 8, de akár 24 órával a fogyasztást követően jelennek meg. Nagyon fontos, hogy gomba fogyasztását követő legkisebb rosszullét észlelésekor a lehető leghamarabb forduljunk orvoshoz.

A gombamérgezési esetek negyede 14 év alatti gyermeket érint. A pici gyerekek sokszor a szabadban játszva a szájukba vesznek dolgokat, így akár mérges gombákat is megkóstolhatnak, figyeljünk rájuk!

Forrás: Heves Megyei Kormányhivatal