Árvízvédelmi telefonvonal: 06 80/204-240

Egyszerűbb és korszerűbb államigazgatási működés a cél

2023.02.23. 12:12 | Heves Vármegyei Kormányhivatal

A megye államigazgatási szerveinek részvételével zajlott csütörtökön a Heves Vármegyei Államigazgatási Kollégium idei első ülése. A kormányhivatal állandó koordinációs fórumán dr. Pilz Tamás, az állami és közszolgáltatási feladatok felülvizsgálatáért felelős miniszteri biztos tartott előadást a kormány deregulációs törekvéseiről, az államigazgatás működésének egyszerűsítéséről.

A kormány az elmúlt évtizedben a kormányhivatali szervezetrendszer kialakításával, a feladat- és hatáskörök racionalizálásával, a bürokrácia csökkentésével megteremtette a modern közigazgatás alapjait– emlékeztetett dr. Pilz Tamás. A miniszteri biztos kiemelte, hogy a folyamatos fejlődés ezen a területen is elengedhetetlen, így szükséges például az eljárások további egyszerűsítése, az ügyintézés gyorsítása, a digitális lehetőségek kiaknázása és a nemzetközi „jó gyakorlatok” felhasználása.

A résztvevőkkel ismertette a deregulációs kerekasztal működését, amelynek célja, hogy olyan javaslatokat tegyen az adminisztráció csökkentésére, a jogszabályok egyszerűsítésére, amelyek hozzájárulnak az ország versenyképességéhez, megkönnyítik a családok, az állampolgárok életét. A kerekasztal állandó tagja a többi közt az Állami Számvevőszék, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, vagy a Magyar Bankszövetség.

Hamarosan elindul egy online felület is, amelyen keresztül a közigazgatási szervek, valamint a szakmai és gazdasági kamarák munkatársai tehetnek deregulációt érintő javaslatokat.

Az Államigazgatási Kollégium tagjai előtt rövid előadással mutatkozott be dr. Kovács Luca, a Magyar Államkincstár Heves Vármegyei Igazgatóságának új vezetője, akit Ignácz Balázs főispán a testület elnökeként is köszöntött.

Forrás: Heves Vármegyei Kormányhivatal