Figyelem, mustgázveszély!
Javában zajlik a szüret az egri és a mátrai borvidékeken, a szőlő feldolgozásának időszakában azonban számolni kell a mustgáz kialakulásának veszélyével – hívja fel a borkészítéssel foglalkozó munkáltatók és munkavállalók figyelmét a kormányhivatal munkavédelmi osztálya.
A szőlő levének erjedése közben mustgáz, vagyis szén-dioxid (CO2) keletkezik, amely rossz szellőzési viszonyok között a földalatti pincékben a padlószintről indulva felhalmozódik, és kiszorítva a levegőből az oxigént fulladást okoz. A gázérzékelő riasztók felszerelésén túl a tragédiák megelőzésére a pinceajtó nyitásához rendelt reteszelt mesterséges szellőző rendszer használata ad megfelelő megoldást.
Önmagában az úgynevezett „gyertyapróba” alkalmazása nem tekinthető megbízhatónak!
A lényege az, hogy a pincébe égő gyertyával mennek le, és ha elalszik, akkor ott feltehetően nagy koncentrációban mustgáz van jelen. A gyertya lángja általában csak 14%-os CO2-tartalom esetén alszik el, ezzel szemben egy ember 9% CO2-tartalmú légtérben történő 5-10 perces tartózkodás alatt halálos fulladást, mérgezést szenvedhet. Ha a gyertya lángja menet közben vagy a pincében elhelyezve kialszik, akkor nagy valószínűséggel mustgáz van a helyiségben. Ilyenkor haladéktalanul vissza kell fordulni, illetve el kell hagyni a helyiséget!
A szén-dioxiddal telített pincébe csak sűrített levegős légzőkészülékben szabad bemenni, ezért aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét!
A Technológiai és Ipari Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztályának felhívása ide kattintva között olvasható.
Munkavédelemmel kapcsolatban ingyenesen hívható telefonszám a 06-80/204-292 zöld szám (hívható: keddi és csütörtöki munkanapokon 8:30 és 16:00 között).
E-mail: munkavedelem-info@tim.gov.hu