Árvízvédelmi telefonvonal: 06 80/204-240

Figyeljen az örökségvédelmi szabályokra is, ha napelemet tervez!

2024.01.30. 16:20 | Heves Vármegyei Kormányhivatal

Elindult a Napenergia Plusz Program újabb szakasza, a családok ingatlanonként akár 5 millió forint támogatást nyerhetnek el a zöldenergia termelésére és eltárolása alkalmas modern napelemes rendszerek telepítéséhez. A kormányhivatal felhívja a pályázni szándékozók figyelmét, hogy örökségvédelmi érintettségű ingatlan esetében a sikeres pályázathoz örökségvédelmi engedélyre is szükség lehet!

A kormány 75 milliárd forintos keretösszegű Napenergia Plusz Programja vissza nem térítendő támogatással segíti a lakóépületek ellátását tiszta zöldenergiával. A pályázati felhívás szerint az előregisztráció jóváhagyása és a kivitelező kiválasztása után aláírt kivitelezői szerződéssel rendelkezők nyújthatnak majd be támogatási kérelmet. Műemlékek és műemléki környezet esetén azonban mellékletként csatolni kell az örökségvédelmi hatóság jóváhagyását (ezt a pályázat elbírálásakor ellenőrzik).

A kulturális örökség védelmével kapcsolatos szabályok szerint a napelem rendszer létesítése műemlék esetén engedéllyel, műemléki környezetben pedig az örökségvédelmi bejelentés hatósági tudomásulvételével lehetséges.

A hatóság felhívja a figyelmet, hogy műemlékek, műemléki környezet esetében a napelem létesítése minden esetben a hatóság közreműködésétől, döntésétől függ: a történelmileg kialakult városkép, adott esetben egy műemlék történelmileg kialakult állapotának megőrzése a napelem létesítésével szemben mindig előnyt élvez.

Érdemes időben utánajárni, van-e szükség a tervezett napelemes beruházáshoz az örökségvédelmi hatóság hozzájárulására! Műemlékek esetén ezt a tényt az ingatlan tulajdoni lapja tartalmazza. Ha kérdéses, hogy egy adott ingatlan a műemléki környezetbe tartozik-e, a kormányhivatal örökségvédelmi szakügyintézői kérésre tájékoztatást adnak. Munkatársaink külső helyszíneken is végeznek hatósági tevékenységet, ezért kérjük, egyeztessen előzetesen időpontot telefonon!

Építésügyi és örökségvédelmi ügyfélszolgálat, Eger

Építésügyi és örökségvédelmi ügyfélszolgálat, Gyöngyös

Ha a napelemrendszert a szükséges örökségvédelmi engedély, vagy bejelentés tudomásulvétel nélkül alakítják ki, úgy akár a már létesített rendszer hatósági megszüntetése vagy leszerelése is elrendelhető.

Forrás: Heves Vármegyei Kormányhivatal