Gazdák figyelmébe az aratáshoz kapcsolódó aktualitásokról

2022.07.07. 16:14 | Heves Vármegyei Kormányhivatal

Megyeszerte zajlik a kalászosok betakarítása, a csapadékhiány miatt azonban az elmúlt éveknél alacsonyabb terméshozam várható. Az agrárkár-enyhítési rendszer fontos segítséget jelent az ágazat szereplői számára, a kormányhivatal szakemberei folyamatosan dolgozzák fel a bejelentéseket – hívta fel a figyelmet Ignácz Balázs kormánymegbízott.

Heves megyében eddig 11 ezer hektárt érintően érkezett mezőgazdasági kárbejelentés a kormányhivatalhoz, a hozamcsökkenés oka 90 százalékban az aszály. A gazdák számára segítséget nyújt a kárenyhítési juttatás, amelyhez a bejelentést a Magyar Államkincstár (MÁK) elektronikus felületén keresztül, ügyfélkapus hozzáféréssel lehet benyújtani. A káreseményt a kormányhivatal ellenőrzi és igazolja. 
Ignácz Balázs elmondta, hogy a kormányhivatal földművelésügyi osztálya folyamatosan dolgozza fel a beadványokat, de fontos, hogy a gazdák időben, a betakarítást megelőzően 15 nappal tegyék meg a bejelentéseket. A kárenyhítő juttatás igénylésének módját az agrártárca útmutatóval segíti, amely elérhető a kormány.hu weboldalon. 

A kormánymegbízott kitért arra is, hogy zajlanak a határszemlék, amelyek során a földhivatali osztályok munkatársai a parlagfű előfordulását is vizsgálják. Mint mondta, az időjárás miatt korábban várható a gyomnövény virágzása, ezért nem hanyagolható az ellene való védekezés. 
Felhívta a gazdálkodók figyelmét, hogy a betakarítási munkálatok után a parlagfű elleni védekezésben kiemelt szerepe van a tarlóhántásnak, kérjük, azt minél előbb végezzék el!
 

Forrás: Heves Megyei Kormányhivatal