Árvízvédelmi telefonvonal: 06 80/204-240

Három választás igazgatási feladataira készülnek

2024.03.21. 15:30 | Heves Vármegyei Kormányhivatal

Jegyzőknek tartott szakmai értekezletet csütörtökön a kormányhivatal Egerben. Az idei első jegyzői fórumon kiemelt figyelmet kaptak a június 9-i választások aktuális információi és az önkormányzatokat érintő ellenőrzések.  

Napirend előtt szólította meg a jegyzőket Bátor Ferenc alezredes, a MH. 60. Mike József Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka. Mint mondta, hamarosan indul a tartalékosok toborzó kampánya, igyekeznek minél több településre eljutni. A zászlóalj kiképzése kb. 90 százalékos, így már nem csak laktanyai körülmények között hajtanak végre gyakorlatokat, látványosabb katonai jelenlétre számíthatunk a vármegyében – tette hozzá.

A meghirdetett programsort Buzás Eszter Mária, a Nemzeti Művelődési Intézet Heves Vármegyei Igazgatóságának vezetője indította, bemutatva a kultúrstratégiai intézmény és az önkormányzati feladatellátás kapcsolódási pontjait. Kitért arra is, térítésmentesen igényelhetik a települések rendezvényeikre az egyre népszerűbb Hungarikum játszóházat, amely játékosan ismerteti meg a résztvevőket nemzeti értékeinkkel.

A június 9-i, közös eljárásban tartandó EP képviselők választásával, a helyhatósági, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásával kapcsolatos feladatokról dr. Barta Viktor vármegyei jegyző, a Heves Vármegyei Területi Választási iroda vezetője tájékoztatta a jegyzői kar megjelent képviselőit. Beszélt a többi közt arról, hogy a mozgóurna iránti igénnyel, átjelentkezéssel, külképviseleti névjegyzékbe vétellel kapcsolatos szavazóköri névjegyzéki kérelmet a szavazást megelőző 66. naptól, 2024. április 4-től lehet benyújtani. Fontos dátum az április 20. is: a helyi választási irodák mind a függetlenként indulni szándékozók, mind a jelölő szervezetek esetében ekkortól adhatják ki az igényelt ajánlóíveket. A vármegyei jegyző kitért a választással kapcsolatos informatikai felkészülés fontosabb információira is.

Forrás: Heves Vármegyei Kormányhivtal