Árvízvédelmi telefonvonal: 06 80/204-240

Hevesben is előfordul az év madara és hala

2024.01.05. 14:23 | Heves Vármegyei Kormányhivatal

A kerecsensólyom és a réticsík kap 2024-ben kiemelt figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, valamint a Magyar Haltani Társaság közönségszavazásának eredményeként. Mindkét állat előfordul a vármegyében, vigyázzunk rájuk és óvjuk az élőhelyüket – figyelmeztet a kormányhivatal környezetvédelmi főosztálya.

A megnyúlt, vaskos testű réticsík állományai a vármegye síkvidéki területein, elsősorban a Tisza-tóban, a Tisza holtágaiban és az öntözőcsatornákban találhatók. Védett halfaj, amely a légköri levegőt is képes hasznosítani, így a vízszint csökkenésével a lágy üledékben hetekig életben tud maradni. A faj fennmaradását az élőhelyek kiszáradása, kotrása és a vizek szennyezése veszélyezteti.

Kép
Réticsík

Az év madara idén a vármegye sík és hegylábi területein is megforduló kerecsensólyom. Fokozottan védett, Hevesben 16-18 párról tudnak a szakemberek. Mérete és színezete az egerészölyvhöz hasonló, leginkább rágcsálókkal táplálkozik. A fák és a sziklafalak költőhelyként nélkülözhetetlenek számára, de gyakran használja erre a célra a nagyfeszültségű légvezetékek tartóoszlopait is.

Kép
Kerecsensólyom


Az áramütés mellett a rágcsálóirtó szerek alkalmazása és a fészkek ember általi megzavarása, kifosztása is veszélyezteti állományukat.

Forrás: Heves Vármegyei Kormányhivatal