Csütörtöktől szünetel az Európai Egészségbiztosítási Kártyával kapcsolatos ügyintézés

Csütörtök (2024. október 17.) 17.00 órától hétfő (október 21.) 07.00 óráig karbantartás miatt szünetel az Európai Egészségbiztosítási Kártyával kapcsolatos ügyintézés.

Szíves megértésüket és türelmüket köszönjük!

Idejében védekezzünk a parlagfű ellen!

2022.06.16. 13:39 | Heves Vármegyei Kormányhivatal

Heves megye melegebb, déli területein már 4-6 leveles állapotban van a parlagfű fejlettsége. Az allergén gyomnövény visszaszorítása össztársadalmi érdek, ugyanakkor jogszabályi köztelezettség. A kormányhivatal szakemberei a határszemlék során a parlagfű előfordulását is vizsgálják. A még nem virágbimbós, száras-leveles fejlettségű növény jelenlétéről a hatóság levélben tájékoztatja a földhasználókat, akik ekkor még eljárás megindítása nélkül kapnak lehetőséget a védekezésre.

A parlagfű elleni védekezés bel- és külterületen egyaránt a földhasználók törvényben meghatározott kötelezettsége. A földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. 

A kormányhivatal földhivatali osztályai folyamatosan végzik a határszemléket, amelyek során a külterületeken a parlagfű előfordulását is vizsgálják. Azon területeket érintően, ahol száras-leveles állapotú parlagfű jelenlétét rögzítik, a növény- és talajvédelmi hatóság tájékoztató levélben felhívja a földhasználók figyelmét, hogy a védekezésről megfelelő határidőben gondoskodjanak, ennek megtörténtét igazolják és a parlagfű-mentes állapotot a vegetációs időszak végégig tartsák fenn.
A védekezési kötelezettség teljesítését később célzottan ellenőrizi a hatóság. 

Évről évre nő a parlagfűvel kapcsolatos bejelentések száma, ami segíti a hatóság felderítő munkáját. Bejelentést lehet online is tenni a Nébih által működtetett Parlagfű Bejelentő Rendszer felületen. A kormányhivatal minden bejelentést a lehető leghamarabb helyszíni ellenőrzéssel kivizsgál.

Megyénkben az elmúlt években ténylegesen csökkent a parlagfűvel fertőzött külterületek nagysága (2021-ben 236,6 ha fertőzött területet azonosítottak a szakemberek, az előző évben pedig 467,76 hektárnyit, miközben az ellenőrzött terület nagysága nőtt).

Tapasztalataink szerint a gazdálkodók többsége ma már kiemelt figyelmet fordít a parlagfű elleni védekezésre.
 

Forrás: Heves Megyei Kormányhivatal