Idén is lesz támogatott diákmunka, hamarosan indul a regisztráció!

2024.06.10. 15:47 | Heves Vármegyei Kormányhivatal

Több mint félezer nappali tagozatos 16-25 év közötti Heves vármegyei tanuló vállalhat munkát állami támogatással július-augusztusban. A diákok 2024. június 17-től regisztrálhatják magukat a Nyári diákmunka programra a lakóhelyük szerinti járási hivatal foglalkoztatási osztályán.  A 25 év alattiak munkavégzése az idén is szja-mentes, így több pénz maradhat a tanulóknál.

A vármegyénkben rendelkezésre álló 112 millió forintból 560 fiatal kereshet pénzt és szerezhet munkatapasztalatot. Az előző évekhez hasonlóan a program 2 pillérre épül:

  1. Önkormányzati diákmunka

A programban a foglalkoztatást biztosító, tehát támogatható munkáltató a területi, települési önkormányzat és önkormányzati alaptevékenységet végző intézménye, továbbá egyházi jogi személy lehet. A munkaadók számára a foglalkoztatott diákok munkabérének 100%-a kerül kifizetésre. A támogatást legfeljebb 2 hónap időtartamra, maximum napi 6 órás foglalkoztatás esetén lehet kérelmezni.

  1. Diákmunka a mezőgazdaság, a turizmus, a vendéglátás és az erdőgazdálkodás területén

A program keretében a munkaadók számára a célcsoportba tartozó személyek munkaviszonyban történő alkalmazása esetén legfeljebb napi 8 órás foglalkoztatás támogatható. Bértámogatásként a munkabér összegének 75 %-a kerül megtérítésre, legfeljebb 2 hónap időtartamra.

A támogatás alapja mindkét területen a minimálbér (266.800 forint/hó), illetve a garantált bérminimum (326.000 forint/hó), így a szakképzettséget igénylő munkaköröknél fejenként 244.500 forint/hó, szakképzettséget nem igénylőknél pedig 200.100 forint/hó az állami támogatás összege. Rövidebb munkaidejű foglalkoztatás esetén arányosan csökken a támogatás.

A diákoknak a területileg illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályán kell kérniük a nyilvántartásba vételüket június 17-től. A munkáltatók a tervezett foglalkoztatás kezdetét megelőzően szintén a foglalkoztatási osztályon nyújthatják be munkaerőigényüket, amelyben meg kell határozniuk a foglalkoztatni kívánt létszámot, illetve a szakmát, munkakört (foglalkoztatási területet). Tavaly Hevesben 208 munkáltatónál dolgoztak diákok a program keretében.

A nyári diákmunka program részleteiről a https://www.munka.hu/ oldalon vagy a járási hivatalok foglalkoztatási osztályain tájékozódhatnak az érdeklődők.

Forrás: Heves Vármegyei Kormányhivatal