Jegyzőknek szervezett szakmai értekezletet a kormányhivatal

2022.09.23. 12:39 | Heves Vármegyei Kormányhivatal

A településeket és a jegyzők munkáját érintő közigazgatási aktualitásokról tartott tájékoztató fórumot csütörtökön a Heves Megyei Kormányhivatal.

A jegyzői értekezletet Ignácz Balázs főispán nyitotta meg a Megyeháza dísztermében. A kormányhivatal törvényességi felügyeleti, agrárügyi és építésügyi szakterületei mellett a megyei önkormányzat, az adóhatóság és a katasztrófavédelem szakemberei is aktuális témákról tájékoztatták a települések képviselőit. A jegyzők továbbá megismerték az Egri Áldozatsegítő Központ működését, segítségnyújtási lehetőségeit.

Gyakorlati információk hangzottak el a többgenerációs családi házban élők rezsikedvezményét biztosító hatósági bizonyítvány kiállításának feltételeiről és az önkormányzati beruházásokkal kapcsolatos adminisztrációs hiányosságokról.

A parlagfű elleni védekezés belterületi ellenőrzése jegyzői hatáskörbe tartozik, az eljárások szabályszerűségét 22 település esetében vizsgálta a kormányhivatal növény-és talajvédelmi hatósága. Elhangzott, hogy a jegyzők a jogszabályoknak megfelelően folytatták le az eljárásokat, a feltárt kisebb hiányosságokra a hatóság tájékoztató levélben hívta fel a figyelmet.

Az önkormányzatok jogalkotási tevékenységéhez kapcsolódó szoftverrendszer új funkcióiról, a jegyzői feladatok ellátásának átmeneti lehetőségeiről, a települési, megyei és állami főépítészek feladatairól is tájékoztatást kaptak a résztvevők.

Forrás: Heves Megyei Kormányhivatal