Árvízvédelmi telefonvonal: 06 80/204-240

Kiváló a természetes fürdőhelyek vízminősége Hevesben

2023.06.22. 15:09 | Heves Vármegyei Kormányhivatal

Négy engedéllyel rendelkező természetes fürdőhely várja a felfrissülni vágyókat Heves vármegyében. Kisköre, Tiszanána-Dinnyéshát, Sarud és Poroszló szabadvízi strandjainak közegészségügyi-járványügyi ellenőrzése folyamatos.


A vízvizsgálatok számát az üzemeltetési idő hossza határozza meg, ami azt jelenti, hogy a szezon előtti mintavételt követően havonta egy alkalommal új vizsgálat szükséges valamennyi fürdőhely esetében. A mintavételeket és a vizsgálatokat akkreditált laboratóriumban végzik.

Az idei első vízvizsgálatok eredményei szerint Kisköre, Tiszanána-Dinnyéshát, Sarud és Poroszló szabadvízi strandjainak vize megfelelő.

A természetes fürdővizek minősítése négy egymást követő év bakteriológiai vizsgálati eredménye alapján történik. Az értékelés a vízminőség változását és az esetlegesen felmerülő egészségkockázatokat is tükrözi. Heves vármegye fürdőhelyeinek osztályozása kiváló minősítésű.

A vízminőség folyamatos monitorozása mellett a helyszíni ellenőrzések kiterjednek a pihenőhely nagyságára, tisztaságára, rendezettségére, parkosítására, továbbá az öltözőhelyek és illemhelyek meglétére és állapotára, valamint az előírt egészségügyi ellátás feltételeinek biztosítására.

Szabálytalanság észlelése esetén – a fürdőzők egészsége érdekében – a szakemberek azonnal megteszik a szükséges intézkedéseket.

A természetes fürdőhelyek üzemeltetéséről részletes tájékoztató a Nemzeti Népegészségügyi Központ oldalán olvasható.

Az aktuális vizsgálati eredmények megtekinthetők a linkre kattintva. 

Forrás: Heves Vármegyei Kormányhivatal