Árvízvédelmi telefonvonal: 06 80/204-240

Korabeli kokárda a szabadságharc hadseregét bemutató tárlaton

2024.03.13. 16:51 | Heves Vármegyei Kormányhivatal

Az önálló magyar haderő kezdeti, dicső korszakát mutatja be az egri vár déli fogadóépületében szerdán nyílt kiállítás. A szabadságharc hadserege 1848-49-ben című tárlat roll up installációit egri vonatkozású korabeli műtárgyak és múzeumpedagógiai foglalkozások egészítik ki.

A Heves Vármegyei Területi Védelmi Bizottság és a Dobó István Vármúzeum együttműködésében létrejött kiállításon a Hadtörténeti Intézet és Múzeum roll up anyagából látható válogatás. Az információs táblákat Heves vármegyei és egri kapcsolódású tárgyak színesítik: például egy eredeti 48-as kokárda, Kossuth Lajos által írt levelek, az egri nemzetőrparancsnok, képviselő, majd későbbi polgármester Csiky Sándor zsebkése és sok más, korabeli relikvia.

A déli fogadóépületben berendezett ­– októberig látogatható – kiállításhoz múzeumpedagógiai foglalkozásokat is szerveznek a szakemberek.

Az ünnepélyes megnyitón Ignácz Balázs főispán, a területi védelmi bizottság elnöke köszönetet mondott a Dobó István Vármúzeum munkatársainak, kiemelve a két szervezet közötti eredményes együttműködést.

Forrás: Heves Vármegyei Kormányhivatal, Heves Vármegyei Területi Védelmi Bizottság