A korai felderítés hatékonyabbá tette a parlagfű elleni küzdelmet

2024.05.07. 11:00 | Heves Vármegyei Kormányhivatal

Hamarosan kezdődnek vármegyénkben a határszemlék, amelyek része a parlagfű felderítése is. A száras-leveles gyomnövény jelenlétére és a későbbi, bimbós vagy virágos állapot miatti jogkövetkezményekre a hatóság levélben felhívja a földhasználók figyelmét. Tavaly 93 külterületi ingatlan miatt küldött tájékoztatót a kormányhivatal és csak egyetlen esetében volt szükség hatósági eljárás indítására – hangzott el a parlagfű-mentesítéssel kapcsolatos feladatokról tartott szakmai értekezleten Egerben.

A földhivatali osztályok, valamint az agrár főosztály növény- és talajvédelmi osztályának munkatársai egyeztették az idei feladatokat és áttekintették a parlagfű-felderítéssel kapcsolatos korábbi tapasztalatokat. Elhangzott, továbbra is kiemelt cél az allergén gyomnövény visszaszorítása és a földhasználók jogkövető magatartásának segítése.

A határszemlék során a földhivatalok szakemberei a parlagfű megjelenését minden fejlődési állapotában felderítik, jegyzőkönyvben rögzítik. A növény- és talajvédelmi hatóság tájékoztató levélben hívja fel a földhasználó figyelmét arra, hogy a területen meg kell akadályozni a parlagfű virágbimbós állapotának kialakulását. Az utóellenőrzések során mindössze egy ingatlan esetében vált szükségessé hatósági eljárás indítása. A korai felderítés hatékonynak bizonyult, köszönjük a földhasználók együttműködését!

A felderítő munkát segítik a lakossági bejelentések is, amelyet akár online – a NÉBIH által működtetett Parlagfű Bejelentő Rendszer felületén – is meg lehet tenni. A kormányhivatal minden bejelentést a lehető leghamarabb (5 napon belül), helyszíni ellenőrzéssel kivizsgál!

2023-ban összesen 194,4 ha vonatkozásában indult hatósági eljárás, közérdekű védekezésre 112,1 hektáron került sor. Növényvédelmi bírságot 145 esetben, 7 903 750 Ft összegben szabtak ki.
A legmagasabb bírságtétel 1 millió Ft volt.

Forrás: Heves Vármegyei Kormányhivatal