Árvízvédelmi telefonvonal: 06 80/204-240

Közös kiállításra készül a védelmi bizottság és a vármúzeum

2023.12.06. 15:06 | Heves Vármegyei Kormányhivatal

Együttműködési megállapodást írt alá Ignácz Balázs, a Heves Vármegyei Területi Védelmi Bizottság elnöke és dr. Ringert Csaba, a Dobó István Vármúzeum igazgatója szerdán, a vármegyeházán.

Kép
Dr. Ringert Csaba, a Dobó István Vármúzeum igazgatója és Ignácz Balázs, a Heves Vármegyei Területi Védelmi Bizottság elnöke

Március 15-én a Magyar Honvédség történetét bemutató kiállítás nyílik a várban a védelmi bizottság installációiból, amelyeket a múzeum egri vonatkozású műtárgyakkal egészít ki.

A várhatóan október végéig látogatható tárlat kiemelten foglalkozik majd a Honvédség megalakulásával és az 1848-49-es szabadságharc eseményeivel, de bemutatja azt is, milyen szerepe volt az egri várnak hadtörténelmünk alakulásában. Az iskolások számára múzeumpedagógiai foglalkozások egészítik ki a kiállítást.

A szerdán kötött megállapodás célja a védelmi bizottság és a vármúzeum közötti hosszú távú együttműködés megalapozása, a honvédelem és a hazaszeretet össztársadalmi ügyének közös szolgálata.

A két szervezet között korábban is volt már hasonló együttműködés: 2014-ben az „Isten után a legszebb és legszentebb név a Honvéd nevezet” című honvédelmi kiállítást valósították meg, 2018-ban pedig emléktáblát állítottak a valaha Egerben szolgálatot teljesítő katonai alakulatok emlékére a várban.

A Heves Vármegyei Területi Védelmi Bizottság egyik kiemelt célkitűzése a civil-katonai-rendvédelmi együttműködés fejlesztése.

Forrás: Heves Vármegyei Kormányhivatal