Árvízvédelmi telefonvonal: 06 80/204-240

Küszöbön a parlagfű-szezon, folyamatos az ellenőrzés

2023.07.24. 17:21 | Heves Vármegyei Kormányhivatal

A kormányhivatal szakemberei a határszemlékkel párhuzamosan végzik a parlagfűvel fertőzött területetek felderítését. A gyomnövény fejlettségi állapota a vármegye északi részén jellemzően még száras-leveles, de Dél-Hevesben már azonosították az első virágzó parlagfüves területet is.

A parlagfű elleni védekezés a földhasználók törvényben meghatározott kötelezettsége, akik kötelesek az allergén gyomnövény virágbimbójának kialakulását megakadályozni. A földhivatalok munkatársai a határszemlék során a száras-leveles állapotú parlagfű jelenlétét is jegyzőkönyvezik és azokat átadják növény- és talajvédelmi hatóságnak. A földhasználó levélben kap tájékoztatást arról, hogy amennyiben a parlagfű eléri a virágbimbós állapotot, milyen jogkövetkezményekre számíthat (közérdekű védekezés elrendelése, illetve növényvédelmi bírság kiszabása). Idén eddig 50 hektárt érintően küldött a kormányhivatal figyelemfelhívást a földhasználóknak.

A hatóság a jegyzőkönyvezett területeket később ismét ellenőrzi, a bimbós és virágos állapotú parlagfüves területek esetében eljárást indít.

A törvény szerint a védekezési kötelezettséget elmulasztó földhasználóval szemben minden esetben növényvédelmi bírságot kell kiszabni. A bírság összegét a terület mérete és a parlagfű borítottság mértéke határozza meg, összege 15 000 Ft- tól 5 000 000 Ft-ig terjedhet és ismételten is kiszabható.

A vármegyében idén az első virágzó parlagfüves területet a hevesi járásban azonosították.

Forrás: Heves Vármegyei Kormányhivatal