Árvízvédelmi telefonvonal: 06 80/204-240

A lápi póc lett az év hala

2023.01.11. 14:26 | Heves Vármegyei Kormányhivatal

A lápi póc kapta a legtöbb szavazatot a Magyar Haltani Társaság közönségszavazásán, így ez a fokozottan védett faj lett a 2023-as év hala.

A lápi póc (Umbra krameri) apró termetű, zömök testű halunk, amelynek fő elterjedési területe a Kárpát-medence, ezért védelmében a hazai védelmi intézkedések különösen fontosak. Állományainak drasztikus lecsökkenése elsősorban a nagy vízszabályozási munkák után indult meg.

Fennmaradt állományai elszigeteltek, holtágakban, sekély tavakban, tőzeglápokban, kisebb vízfolyásokban és csatornákban vannak jelen. Heves vármegyei jelenléte friss adatokkal nem igazolt, szórványos előfordulása a Tisza-tóból ismert.  A kistermetű ragadozó halunk megmaradt élőhelyein a kedvezőtlen műszaki beavatkozások, az aszályos időszakok és az idegenhonos, inváziós amurgéb a legfőbb veszélyeztető tényezők – hívja fel a figyelmet a kormányhivatal környezetvédelmi főosztálya.

Van tudomása olyan - akár kis kiterjedésű - vízi élőhelyről, ahol a lápi póc előfordul? Kérjük, jelezze nekünk a zoldhatosag@heves.gov.hu címen!

Forrás: Heves Vármegyei Kormányhivatal