Árvízvédelmi telefonvonal: 06 80/204-240

Magyarország legnagyobb sütőüzemét adták át Hatvanban

2023.02.28. 12:17 | Heves Vármegyei Kormányhivatal

A kormány stratégiai célja a rendszerváltás idején meggyengített hazai élelmiszeripar újjáépítése –hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter a Lipóti Tóth és Társai Zrt. 20 milliárd forintos üzemének átadásán, Hatvanban.

Varga Mihály kiemelte: a rendszerváltás éveiben az addig meghatározó élelmiszeripari vállalatok egy része külföldi tulajdonba került. Hiányuk ma, egy világjárvány után és egy szomszédban zajló, elhúzódó háború idején jobban érezhető, mint az elmúlt bő három évtizedben bármikor - fogalmazott. Mindez egyértelművé teszi: folytatni kell Magyarországon az ágazat fejlesztését, hogy az élelmiszerbiztonság a lehető legkisebb külpiaci kitettség mellett, válsághelyzetekben is erős legyen - mondta a pénzügyminiszter.

Varga Mihály megjegyezte: ehhez a kapacitások bővítésén túl a minőség, a termelékenység és az energiahatékonyság növelésére is szükség van, melyekhez a kormány számos esetben járult hozzá az elmúlt időszakban. A tárcavezető emlékeztetett: ezeknek a támogatásoknak is köszönhető, hogy a magyar gazdaság már a koronavírus-járvány okozta visszaesésből is sikeresen jött ki. Azóta pedig bizonyította, hogy az orosz-ukrán háború, valamint az Európai Unió elhibázott szankciós politikája ellenére képes kimagaslóan teljesíteni, hiszen tavaly egy "veszélyes és kiszámíthatatlan környezetben" ért el az uniós átlagot meghaladó, 4,6 százalékos növekedést - fogalmazott.

A Lipóti Tóth és Társai Zrt. 20 milliárd forint összértékű beruházásával Hatvanban Magyarország legnagyobb kapacitású kenyér, péksütemény és finompékáru gyártóüzeme jött létre. A fejlesztés 260 új munkahelyet teremt.

Forrás: Heves Vármegyei Kormányhivatal