Megfelelő Heves megye természetes fürdőhelyeinek vízminősége

2022.06.02. 09:30 | Heves Vármegyei Kormányhivatal

A megye illetékességi területén négy engedéllyel rendelkező természetes fürdőhely várja a felfrissülni vágyókat. Kisköre, Tiszanána-Dinnyéshát, Sarud és Poroszló fürdőhelyeinek közegészségügyi-járványügyi ellenőrzése folyamatos, az első eredmények alapján a vízminőség megfelelő.  

A vízvizsgálatok számát az üzemeltetési idő hossza határozza meg, ami azt jelenti, hogy a szezon előtti mintavételt követően havonta egy alkalommal új vizsgálat szükséges valamennyi fürdőhely esetében. A mintavételeket és a vizsgálatokat akkreditált laboratóriumban végzik.

A szabadvízi fürdővizek minősítése négy egymást követő év bakteriológiai vizsgálati eredménye alapján történik. Az értékelés a vízminőség változását és az esetlegesen felmerülő egészségkockázatokat is tükrözi.

Az idei első vízvizsgálatok eredményei szerint Kisköre, Tiszanána-Dinnyéshát, Sarud szabadvizű strandjainak vize megfelelő, a Poroszlói fürdőhely vizsgálata – a későbbi nyitás miatt – még folyamatban van. 

A vízminőség folyamatos monitorozása mellett a helyszíni ellenőrzések kiterjednek a pihenőhely nagyságára, tisztaságára, rendezettségére, parkosítására, továbbá az öltözőhelyek és illemhelyek meglétére és állapotára, valamint az előírt egészségügyi ellátás feltételeinek biztosítására.
Szabálytalanság észlelése esetén – a fürdőzők egészsége érdekében – a szakemberek azonnal megteszik a szükséges intézkedéseket.

A természetes fürdőhelyek üzemeltetéséről részletes tájékoztató a Nemzeti Népegészségügyi Központ oldalán olvasható.

Forrás: Heves Megyei Kormányhivatal