Csütörtöktől szünetel az Európai Egészségbiztosítási Kártyával kapcsolatos ügyintézés

Csütörtök (2024. október 17.) 17.00 órától hétfő (október 21.) 07.00 óráig karbantartás miatt szünetel az Európai Egészségbiztosítási Kártyával kapcsolatos ügyintézés.

Szíves megértésüket és türelmüket köszönjük!

Nem volt idén tízkilós gímtrófea

2024.10.14. 17:14 | Heves Vármegyei Kormányhivatal

Az idei szezon gímszarvas trófeáit csodálhatta meg a szakmai közönség a Nagyhalmaj-tisztáson tartott pénteki szemlén. A kormányhivatal, a vadászkamara és az Egererdő közös rendezvényén 108 gímbika agancsát állították ki. Demeter Erzsébet, a kormányhivatal főosztályvezetője ezúttal is felhívta a figyelmet a koronás bikák kíméletére.

A területi vadászati hatóság a 2024/2025-ös vadászati évben eddig 551 gímtrófea bírálatát végezte el. A szarvasbikák idei legszebb ékeit a szakmai közönség közösen értékelte a már hagyományos nagyhalmaji rendezvényen.

Az érmes arány az előző évekhez képest valamelyest csökkent, 112 trófea (az összes bírált 20,32%-a) ért el ilyen minősítést. Két aranyérmes, 20 ezüstérmes és 90 bronzérmes lett.

A korosztályi összetételt tekintve 60%-os volt fiatal, 35,6% középkorú és mindössze 20 egyed, azaz 3,6% tartozott az öreg korosztályba. Előremutató, hogy a kilőtt öreg bikák aránya tovább csökkent (2021-ben még 7% volt).

Szakszerűtlen elejtést eddig 6 esetben állapítottak meg, a szakszerűtlenség mértéke kettő esetben kicsi, 3 esetben közepes, és 1 esetben súlyos volt.

Az eddigi legnagyobb trófeasúlyú bikát idén az Egererdő Zrt. Mátrafüredi Erdészetének területén ejtették el. A trófea 9,77 kilogrammot nyomott. A vármegye vadászterületein – ezzel az állattal együtt – összesen öt szarvas ékessége volt több, mint 9 kilogrammos.

A tíz kilogramm fölötti trófeasúlyt idén még egy elejtett gímbika sem haladta meg, míg tavaly öt példány is elérte ezt a határt.

A bírálati eredmények alapján elmondható, hogy a 2020-as évben, a területi vadászati hatóság által, a koronás bikák védelmére bevezetett korlátozások miatt a jogosultak nagyon körültekintőek voltak a gímszarvas bika hasznosítása során.

Forrás: Heves Vármegyei Kormányhivatal