Parlagfű: ha bimbós, már bírság jár érte!

2024.07.22. 14:01 | Heves Vármegyei Kormányhivatal

Bár vármegyénkben általában augusztus végén kezdődik a parlagfű pollenszórása, idén már július közepén találtak virágzó állapotú allergén gyomnövényt a kormányhivatal mezőgazdász munkatársai. Az első, már bírságolandó állapotot rögzítő jegyzőkönyv egy Heves város határában található, bő hektárnyi méretű zabtábláról készült.

A földhivatalok szakemberei már májustól végzik a határszemléket, amelyek során rögzítik a parlagfű jelenlétét is. Amíg a gyomnövény állapota száras-leveles, a földhasználó csak egy tájékoztatást kap a növényvédelmi hatóságtól, hogy időben cselekedjen, és ne mulassza el – a vegetáció végéig folyamatos - védekezési kötelezettségét. Heves vármegyében idén eddig közel 90 hektárnyi földterületet érintően készült figyelemfelhívó levél (80 helyrajzi számra vonatkozóan).

Kollégáink idén korán, július közepén, egy Heves melletti zabkultúrában jegyzőkönyveztek virágzó parlagfüvet, ilyenkor eljárást indít a növényvédelmi hatóság és bírságot is ki kell szabni (amelynek mértéke 15 000 Ft- tól 5 000 000 Ft-ig terjedhet, függően a terület méretétől és a gyomnövény borítottságától).

A kormányhivatal felhívja a figyelmet, hogy a parlagfű elleni közérdekű védekezés kultúrnövénnyel fedett területen is elrendelhető, ha a parlagfűvel való felületi borítottság meghaladja a 30 %-ot. Ilyenkor a védekezés költségei is a mulasztó földhasználót illetik.

A parlagfűvel szennyezett területet bárki egyszerűen bejelentheti a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által működtetett Parlagfű Bejelentő Rendszer (PBR) segítségével. A jelzésről a PBR – amely mobiltelefonos alkalmazásként is elérhető -  belterület esetében a területileg illetékes jegyzőnek, külterületnél pedig a területileg illetékes kormányhivatalnak küld azonnali értesítést, így az eljáró hatóság késedelem nélkül lefolytathatja a helyszíni ellenőrzést, indokolt esetben pedig megindítják az eljárást a földhasználóval szemben.

Forrás: Heves Vármegyei Kormányhivatal