Árvízvédelmi telefonvonal: 06 80/204-240

Rendhagyó tanóra a határban

2023.10.03. 14:48 | Heves Vármegyei Kormányhivatal

Az egri Sárvári Kálmán Technikum kilencedikes kertész tanulói ismerkedtek a kormányhivatal agrárágazatot érintő szakterületeivel. A diákok az agrárkamara vármegyei igazgatósága kezdeményezésére vettek részt a rendhagyó órákon.

Az agrárszakképzés újraindításának fontosságát hangsúlyozta Szendrei László, az agrárkamara vármegyei elnöke a Sárvári Kálmán Technikum diákjainak rendhagyó kormányhivatali óráján. A fiatalok az iskola első kertész technikus osztálya, érettségit és szakmát is szereznek majd az ötéves képzéssel. Mint mondta, hetente szerveznek az osztálynak terepi tanórákat, hogy gyakorlati ismeretekkel segítsék a felkészülésüket.

Dr. Veres Zoltán, a kormányhivatal igazgatója elmondta, örömmel teszünk eleget az agrárkamara felkérésének és mutatjuk be a kormányhivatal munkáját, szervezetrendszerét. A diákokat az első alkalommal a Szövetkezet úti telephelyen láttuk vendégül, ahol az agrárkár-megállapításról, növényvédelmi tudnivalókról és az agrártámogatásokról hallhattak előadásokat, de röviden bemutattuk a kormányhivatalt, mint későbbi lehetséges munkáltatójukat is – tette hozzá.

A második alkalommal a földhivatali főosztályon tartott elméleti óra után a diákok egy határszemlére kísérték el kollégáinkat. Megismerkedtek a parlagfű-ellenőrzés tudnivalóival és gyakorlatával. Az Ostoros és Novaj közötti területen közelről vehették szemügyre a gyomnövényt, majd megtanulták, hogyan állapítható meg és rögzíthető koordinátákkal a fertőzött terület nagysága, elhelyezkedése, valamint a parlagfű-borítottság mértéke.

A fiatalok hasznosnak találták a terepi gyakorlatot, amire szívesen látjuk őket egy következő alkalommal is!

Forrás: Heves Vármegyei Kormányhivatal