Árvízvédelmi telefonvonal: 06 80/204-240

Rózsaszín szalagos figyelemfelhívás: a szűrés életet menthet!

2023.10.10. 16:01 | Heves Vármegyei Kormányhivatal

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja. A Magyar Rákellenes Liga Egri Alapszervezete és partnerszervezeteinek közös programján a korai felismerés fontosságára és a betegség elleni küzdelemre hívták fel a figyelmet. Mint elhangzott, az idejében felfedezett mellrák az esetek döntő többségében eredményesen gyógyítható.

Kép
Rózsaszín szalagos séta Egerben

Magyarországon az emlőrák a második leggyakrabban diagnosztizált daganatos megbetegedés, az Országos Onkológiai Intézet adatai szerint hazánkban évente körülbelül 7-8 ezer új esetet diagnosztizálnak.

A korai felismerésnek nagy szerepe van a betegség elleni sikeres küzdelemben, ezért Magyarországon népegészségügyi program keretében, behívásos alapon kétévente ingyenesen vehetnek részt szűrővizsgálaton a 45-65 éves kor közötti hölgyek. 

Kedden a vármegyeházán előadások hangzottak el a betegség kockázatairól, felismeréséről és szó esett egy másik fontos, nőket érintő témáról, a méhnyakrákszűrésről is. A mozgósító program a már hagyományos rózsaszín szalagos sétával, majd szórakoztató programokkal folytatódott a Dobó téren.

Forrás: Heves Vármegyei Kormányhivatal