Árvízvédelmi telefonvonal: 06 80/204-240

Sikeresen kiszabadultak a „hulladékcsökkentő” csapatok

2023.11.23. 13:35 | Heves Vármegyei Kormányhivatal

Rendhagyó szabadulószobás programmal vártuk a gyerekeket a vármegyeházán az Európai Hulladékcsökkentési Hét keretében. A kormányhivatal figyelemfelhívó akciójának másik szerdai helyszíne a Gárdonyi Géza tér volt, ahol csomagolási alternatívákat is bemutattunk.

Az áruk tárolására, védelmére és szállítására használt csomagolási hulladék mennyisége évről évre nő. Az Eurostat adatai szerint 2021-ben átlagosan minden EU-s polgár 189 kg csomagolási hulladékot termelt és egy év alatt összesen 84,3 millió tonna csomagolási hulladék keletkezett az Európai Unióban. Erre hívja fel idén a figyelmet az Európai Hulladékcsökkentési Hét.

A kormányhivatal immár negyedik alkalommal szervez programokat az akcióhét keretében. Ebben az évben a szemléletformáló iskolai tanórák mellett egy szabadulószobával is készültünk a fiataloknak. A vármegyeháza Eszterházy terméből a csoportok csak rejtélyes – és természetesen a hulladékcsökkentéshez kapcsolódó – feladatsorok megoldásával juthattak ki. A hulladékgazdálkodási osztály lelkes szakemberei a szoba kialakításánál figyeltek arra is, hogy a berendezés újrahasznosított anyagokból, hulladékokból készüljön.

A Gárdonyi Géza téri kitelepülésünk főként az óvodás és általános iskolás korosztályt mozgósította. Partnerünknek, az Egri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.-nek köszönhetően egy zöldhulladék szállításához használt kukásautót lehetett közelebbről is megismerni. A kicsik amellett, hogy megszólaltathatták a hatalmas jármű kürtjét, koruknak megfelelő információkat kaptak a komposztálásról, a zöldhulladék felhasználásáról. A nagyobbak a szelektálásról, az egyéni fogyasztói felelősségről és az alternatív csomagolási technikákról hallhattak a kormányhivatali standnál.
Minden programelemünkben kiemelten foglalkozunk a csomagolási hulladék csökkentésének lehetőségeivel.

„Nyisd ki a szemedet, csökkentsd a szemetet!”

Forrás: Heves Vármegyei Kormányhivatal