Újra itt az Európai Hulladékcsökkentési Hét!

2023.11.20. 15:36 | Heves Vármegyei Kormányhivatal

A Heves Vármegyei Kormányhivatal idén is csatlakozott az Európai Hulladékcsökkentési Hét kezdeményezéshez. Szemléletformáló óvodai és iskolai előadásokkal, kitelepüléssel és egy rendhagyó szabadulószobás játékkal várjuk az érdeklődőket!

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét 2009 óta a fenntartható jövő érdekében hívja fel a figyelmet a tudatos hulladékgazdálkodásra, a hulladék keletkezésének megelőzésére és az újrahasznosítás fontosságára.

A kampány kiemelt témája idén a csomagolás. A teljes műanyagfelhasználás 40%-a és a teljes papírfelhasználás 50%-a az Európai Unióban csomagolási célokat szolgál. Ezeknek a mennyiségeknek a jelentős része, összesítve 36%-a vész kárba, azaz végzi települési szilárd hulladékként.

Az akció keretében a kormányhivatal hulladékgazdálkodási osztályának munkatársai több iskolába és óvodába is ellátogatnak, hogy a csomagolási hulladék csökkentésének lehetőségeiről és az egyéni felelősségvállalásról beszéljenek a gyerekeknek.

2023. november 22-én kitelepülünk Egerben a Gárdonyi Géza térre, bemutassuk a csomagolási hulladékok sokféleségét (ezáltal is hangsúlyozzuk a helyes szelektálási szabályokat), a csomagolások csökkentésének lehetőségét és alternatív csomagolási lehetőségeket ismertessünk meg a látogatókkal. Együttműködő partnerünk az Egri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft., akik egy igazi kukás autóval érkeznek.

Szintén november 22-én, szerdán nyitjuk meg a különleges szabadulószobánkat a vármegyeháza Eszterházy termében. A sikeres kijutáshoz számos izgalmas – a hulladékgazdálkodás témaköréhez kapcsolódó – játékos feladványon át vezet az út! A megoldáshoz offline és online teret is használniuk kell a résztvevőknek.

Mi történik a szelektíven gyűjtött hulladékkal? Erre kapnak választ azok, akik ellátogatnak ezen a héten partnerünk, a Szelektív Nonprofit Kft. egri telephelyére. Az előre bejelentkezett középiskolás csoportok a helyszínen ismerhetik meg a szelektív hulladék válogatómű és bálázó működését.

Európai Hulladékgazdálkodási Hét - egy tisztább és fenntarthatóbb jövőért, az élhetőbb környezetért!

Forrás: Heves Vármegyei Kormányhivatal