Árvízvédelmi telefonvonal: 06 80/204-240

A vármegyei gazdákat segítik

2024.02.20. 14:37 | Heves Vármegyei Kormányhivatal

A Közös Agrárpolitika változásairól tartott fórumot Egerben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ). A rendezvényen átadták a Heves Vármegyei Gazdákért Kitüntető Díjat is, amelyet elsőként Ignácz Balázs főispán vehetett át.

Kép
Ignácz Balázs kapta a Heves Vármegyei Gazdákért Kitüntető Díjat

A vidékfejlesztési program 2027-ig mintegy 2900 milliárd forintos forrást biztosít a magyar agráriumnak. A keretből 2300 milliárdot hazai költségvetés áll, az Európai Unió pedig 600 milliárd forintot biztosít. A támogatások hatékony lehívását segíti az agrárgazdasági kamara országos fórumsorozata, amelynek első vármegyei állomása Eger volt.

A rendezvényen dr. Pajtók Gábor országgyűlési képviselő köszönetet mondott a gazdáknak, akik exportjukkal, termelésükkel hozzájárultak a magyar gazdaság tavalyi teljesítményéhez. Mint mondta, a Közös Agrárpolitika (KAP) rendszere kihívások elé állítja a gazdálkodókat, az uniós szabályok betarthatóságát pedig jól mutatják a Nyugat-Európai gazdatüntetések is.

Az új KAP szabályrendszeréhez való alkalmazkodást, az annak érdekében történő együttműködést hangsúlyozta Ignácz Balázs főispán is. Ismertette, hogy tavaly 41 milliárd forint agrártámogatás érkezett a vármegyébe. A kormányhivatal az agrárkamarával közösen azon dolgozik, hogy az új támogatási ciklusban minél hatékonyabban segítsék a gazdákat.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a többi közt elmondta, az unióban egyedülálló, hogy a vidékfejlesztési támogatások 80 százalékát nemzeti forrás biztosítja. ­ Az ukrán háború okozta piaci anomáliákra fejlesztésekkel, hatékonyságnöveléssel lehet válaszolni, erre idén 69 vidékfejlesztési pályázat ad majd lehetőséget – fogalmazott. A közelgő önkormányzati és európai parlamenti választások kapcsán hangsúlyozta, nem mindegy, hogy az agráriumot támogató, vagy hátráltató politikai csoportok kerülnek többségbe.

A fórumon Szendrei László, a kamara vármegyei elnöke adta át a Heves Vármegyei Gazdákért Kitüntető Díjat. Az elismerést évente négy személy kaphatja majd meg, az első díjazott a két évtizede az agráriumért dolgozó Ignácz Balázs lett.

Forrás: Heves Vármegyei Kormányhivatal