Árvízvédelmi telefonvonal: 06 80/204-240

Védekezzünk a kullancsok okozta betegségek ellen!

2024.03.26. 18:00 | Heves Vármegyei Kormányhivatal

A kullancsok számos betegség kórokozóit terjeszthetik. Magyarországon leggyakrabban a Lyme-kór és a vírusos agyhártya- és agyvelőgyulladás (encephalitis) kullancs által terjesztett kórokozói okoznak betegséget. Az enyhe tél és a korán érkező tavaszias időjárás miatt már most számíthatunk a kullancsok megjelenésére!

A kullancs által terjesztett vírusos agyvelőgyulladás (kullancs-encephalitis) influenzaszerű tünetekkel jelentkezik, amelyek néhány nap múlva megszűnnek. Minden ötödik betegnél egy második, lázzal és a központi idegrendszer gyulladásával járó szakasz is következik a csípés utáni 3-4. héten.
Az egészségügyi szolgáltatók tavaly nem jelentettek kullancs-encephalitis esetet Heves vármegyéből. 2022-ben 2 beteget regisztráltunk, kórházi kezelésnek köszönhetően mindketten meggyógyultak.
Fontos tudni, hogy vírusos agyvelőgyulladás védőoltással megelőzhető!

Szintén kullancs által terjesztett betegség a Lyme-kór, amelyet egy baktérium okoz. Jellegzetes tünete a kokárdaszerű, vándorló bőrpír, amely általában 7-10 napos lappangási idő után, a csípés helyén jelentkezik. Később felléphetnek idegrendszeri tünetek, kezeletlen Lyme-kór esetén mozgásszervi vagy a szívet érintő szövődmények is. Megfelelő antibiotikummal gyógyítható.

Heves vármegyében 2023-ban 26 Lyme-kóros megbetegedés közül egy beteg esetében volt szükség kórházi ápolásra. 2022-ben a 33 beteg mindegyike kórházi ellátás nélkül gyógyult.

A kullancsokról és az ellenük való védekezésről gyakorlati tanácsokat olvashat ITT.

Forrás: Heves Vármegyei Kormányhivatal