25 éves a Szolnoki Gulyásfesztivál

2023.09.08. 13:19 | Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal

A gasztrofesztiválok szerepe a vidéki örökség megőrzésében a jövő generációi számára címmel rendeztek konferenciát Szolnokon. Az esemény aktualitását az adta, hogy immár a huszonötödik Szolnoki Gulyásfesztivált rendezik meg a hétvégén, a vármegyeszékhelyen.

Kép

A konferencia fővédnöke, dr. Simicskó István országgyűlési képviselő, a Hungarikum Bizottság tagja köszöntötte elsőként a megjelent vendégeket. Beszédében a Hungarikumok Gyűjteményének, a Magyar Értéktárnak és az azokba tartozó, a magyarságra jellemző egyedi, különleges és minőségi termékeknek a jelentőségét hangsúlyozta.  Dr. Kállai Mária, a térség országgyűlési képviselője elmondta: a konferenciával egy időben a szolnoki Tiszaligetet már birtokba vették a legfiatalabbak: a diákfőzőversenyen 9 iskola 20 csapatának mintegy 600 diákja vesz részt.

Szalay Ferenc polgármester köszönetet mondott Csányi Sándornak, hogy életre hívta, Királyházi Andoréknak, hogy mára a legmagasabb minőségben működik a fesztivál. A város vezetője elmondta: célja, hogy a gulyásfesztivál is hungarikum legyen.

A rendezvény előadásokkal folytatódott, majd a jelenlévők megkóstolhatták a méltán híres szolnoki gulyást.

Kép

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal képviseletében dr. Berkó Attila főispán, és dr. Botka János Hunor, a Szolnoki Járási Hivatal vezetője vett részt a konferencián.

A Szolnoki Gulyásfesztivál főzőversenyekkel és kulturális programokkal folytatódik a hétvégén.

 

Forrás: Főispáni Kabinet