Adatvédelmi szakmai napot tartottak

2023.07.10. 08:30 | Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatalban időről-időre szakmai továbbképzést tartanak a főosztályok és járási hivatalok által kijelölt adatvédelmi felelősök részére. Ezúttal huszonhét munkatárs hallhatott információkat az adatvédelemről, majd az integritásról. Az előadások után konzultációra és a felmerülő kérdések megválaszolása is lehetőséget biztosítottak.

A rendezvényen ismertették az adatvédelem alapját képező elveket és azok gyakorlati alkalmazását, az adatkezelők előrelátó, kezdeményező magatartásának jelentőségét, valamint felhívták a figyelmet az adatvédelmi incidensek megelőzésének fontosságára, a továbbított, tárolt vagy más módon kezelt személyes adatok védelmére, és a jogosulatlan hozzáférés megakadályozására. Tájékoztató hangzott el a csalárd (phishing, vishing) adatszerzésekről, a banki ügyfeleket célzó, csaló szándékú adathalász e-mailekről, amelyek személyes, pénzügyi vagy biztonsági információi megosztására veszik rá a címzettet. Az adatvédelmi tisztviselő előadása során arra a kérdésre is választ kaphattak a kollégák, hogy mi a teendő hamis banki hívás esetén.

Kép

A cél az volt, hogy a már meglévő adatvédelmi ismeretekkel és tapasztalatokkal rendelkező kollégák tájékozottságát növeljék, hiszen a technológia fejlődésével lépést kell tartani, mindig újabb és újabb ismeretek szükségesek ahhoz, adatainkat megfelelő védelemben tudhassuk.

A szakmai nap második részében Sipos Anikó integritás tanácsadó a szervezeti és személyi integritás fenntartásának, erősítésének szükségességére hívta fel a munkatársak figyelmét. Ismertette a kormánytisztviselők kötelezettségeit tartalmazó legfontosabb jogszabályokat, szabályzatokat, a hivatásetikai kódexet, kiemelve az adatvédelmi felelősök segítő szerepét ezek megtartásában. Ezt követően bemutatta a munkavégzés során elkövethető normasértések típusait és azok jogkövetkezményeit, majd szólt a Nemzeti Védelmi Szolgálatról és annak korrupció-megelőzésben betöltött segítő és bűnfelderítő szerepéről.

 

Forrás: Főispáni Kabinet