Áldozatvédelmi mentorképzés

2023.07.04. 08:00 | Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya mentorképzést szervezett a vármegyei rendőrkapitányságok áldozatvédelmi referensei számára. A rendezvényen Dr. Szűcs László, a kormányhivatal Hatósági Főosztály Igazságügyi Osztályának vezetője az állami áldozatsegítés rendszeréről tartott előadást.

A képzés fő célja az volt, hogy a rendőrség áldozatvédelmi feladatokat ellátó mentor munkatársainak gyakorlatorientált módon mutassák be az áldozatsegítő szolgálat tevékenységét, a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket, a 2023. július elsején hatályba lépő változásokat, illetve ismertesse azok várható hatásait. A képzésen a szakemberek megosztották egymással a mindennapi munka-tapasztalataikat, az áldozatok érdekeire figyelemmel kialakított jó gyakorlatokat. Kiemelték: minden bűncselekmény áldozatának nyújtható segítség, amelyhez azonban elengedhetetlen a gyors és adekvát cselekvés.

Az elmúlt egy év során az Áldozatsegítő Szolgálat látókörébe került bűncselekmények tapasztalatait összegezve Dr. Szűcs László osztályvezető elmondta: a vagyon elleni bűncselekmények közül nőtt a csalás és az információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás, amelyek közös jellemzője, hogy sok esetben azonnali és jelentős anyagi kárt okoznak az áldozatoknak és családjuknak, és hogy szinte valamennyi korosztályt egyformán érintenek.

A bűncselekmények megelőzésének leghatékonyabb módja a megelőzés. Előfordul azonban, hogy a baj már megtörténik mire a hatóságok tudomást szereznek róla, ezért az áldozatsegítő szakemberek és a rendőrség közös feladata, hogy bővítsék az állampolgárok ismereteit, fejlesszék jogtudatosságukat. Ennek elengedhetetlen feltétele a folyamatos szakmai konzultáció és az ismeretterjesztő programok szervezése, amelyeket a jövőben is folytatni fog a rendőrség, az Áldozatsegítő Központ és a kormányhivatal áldozatsegítő szolgálata.

 

Forrás: Főispáni Kabinet