Árvízvédelmi gyakorlatot tart közösen két vármegye a Hanyi-Tiszasülyi árapasztó tározónál

2024.05.23. 15:57 | Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal

Az elmúlt évtizedekben többször előfordult, hogy a kialakult nagy árvizek szintje veszélyesen megközelítette, egyes esetekben meghaladta az árvízvédelmi töltések koronaszintjét. Az ilyen árhullámok biztonságos levezetésénél és kezelésénél jelentős szerepet kaphatnak a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése keretében eddig megépített árvízcsúcs-csökkentő tározók, mint a Hanyi-Tiszasülyi tározó is, amely a vízszintcsökkentő hatása miatt a Tisza-völgyi árapasztó rendszer egyik fontos eleme. A Jászkisér, Pély és Tiszasüly települések között található Hanyi-Tiszasülyi tározó Magyarország egyik legnagyobb árvízvédelmi létesítménye, a terület közel 250 millió köbméter víz befogadására alkalmas, ami árvíz esetén jelentősen tehermentesíti a Tisza további szakaszait.

A tározó abban is egyedülálló, hogy két vármegyében, Jász-Nagykun-Szolnokban és Hevesben is vannak területei, így nemcsak vármegyén belül, hanem az azok közötti hatékony védelmi és biztonsági együttműködésre van szükség.

Kép

A gyakorlat 2024. május 21-től május 24-ig tart. A négy nap alatt a legnagyobb vízállást meghaladó árvíz feltételezésével – a jogszabályokban és szabályzatokban előírt – operatív feladatokat gyakorolják a Tisza középső, legkritikusabb szakaszán. A védekezésben együttműködő szervezetek – vagyis a Védelmi Bizottságok, a Katasztrófavédelem, a Rendőrség és a Vízügy szakemberei – az árvízi tározó igénybevételének kezdeményezését és a nyitás engedélyezését követő feladatokat végezték el.

Kép

A gyakorlat fő napján, május 23-án megnyitották a Hanyi-Tiszasülyi tározót, ami látványos eleme volt a gyakorlatnak.

Forrás: Főispáni Kabinet