Átadták a Karcag Kincse Művészeti és Konferencia Központot

2024.03.01. 10:50 | Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal

Épület. Érték. Élmény. Ezzel a három hívószóval adták át a milánói világkiállítás egykori magyar pavilonját Karcagon, ahol hétvégétől Munkácsy kiállítás várja a látogatókat.

Lassan egy évtizede annak, hogy a Milánói Világkiállításra készülve először vetették papírra azoknak az épületeknek a tervrajzait, amiből aztán megszületett a Sámándob, az az ikonikus épület, ami a világkiállításon képviselte Magyarországot. Az épületről akkor két dolgot biztosan nem gondoltam, az egyik, hogy Karcagon talál majd otthonra, a másik, hogy ez annál is sokkal jobb lesz, mint ami Milánóba készült – mondta avatóbeszédében Varga Mihály pénzügyminiszter.

Kép

Az épületben többek között rendezvényterem, belső színpad is helyet kapott, ami előadások, kiállítások, konferenciák megtartására, hagyományőrző rendezvények lebonyolítására alkalmas. A beruházás során megvalósult a mély fekvésű, korábban vályogvető terület rehabilitációja. Az elkészült épületben a helyiségek összes alapterülete 2098 négyzetméter.

A mai rendezvény az elmúlt száz év legnagyobb kulturális beruházásának befejezését jelenti Karcagon, amely reményeink szerint hosszú évtizedekig meghatározza a város arculatát, lehetőségeit, életét. A Karcag Kincsem Művészeti és Konferencia Központ és a hozzá kapcsolódó, ráépülő projektek összességében az egész liget átformálását, közösségi célú hasznosítását szolgálják – hangsúlyozta Szepesi Tibor polgármester köszöntőjében.

Az ikonikus épület megnyitóján a kormányhivatal képviseletében dr. Berkó Attila főispán vett részt.

Kép

Az ünnepélyes szalagátvágás és az épületbejárást követően a résztvevők megtekintették a központ első kiemelt eseményét, a Munkácsy kiállítást, ami március 2-től június 9-ig várja a látogatókat.

Kép

 

Forrás: Főispáni Kabinet