Átadták a szolnoki Várkaput

2024.05.29. 09:18 | Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal

Május 28-án avatták fel a megyeszékhely legújabb turisztikai látványosságát, a Várkapu Látogatóközpontot, amely vártörténeti kiállítótérként mutatja be az érdeklődőknek Szolnok évszázadokon átívelő, gazdag kulturális örökségét.

A látogatókat a kortárs épületben is ugyanazok a hatások érik, mint egy régi várban. Az itt található kiállítás a szolnoki vár öt korszakát mutatja be a bronzkortól a Rákóczi-korig. A tárlat több interaktív elemet tartalmaz, teraszáról lenyűgöző kilátás nyílik a Tisza és a Zagyva folyóra. A kronoszkópok segítségével az érdeklődők az 500 évvel ezelőtti Szolnok képét is megtekinthetik. A látogatóközpont felfedezése után a gyermekek számára a szomszédos tematikus játszótér nyújt szórakozási lehetőséget.

Kép

A Várkapu Szolnoki Vártörténeti Látogatóközpont átadásán Latorcai Csaba parlamenti államtitkár, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium miniszterhelyettese mondta el ünnepi gondolatait, majd Szalay Ferenc polgármester mondott beszédet.

Kép

Az ünnepélyes szalagátvágáson Dr. Berkó Attila főispán képviselte a hivatalt. A ceremónián Győri Péter Benjámin evangélikus esperes, a Szolnoki Ökomenikus Lelkészkör vezetője áldotta meg az épületet. Az ünnepélyes megnyitó után a látogatók azonnal birtokba is vehették Szolnok újabb nevezetességét.

Kép
Kép
Kép
Forrás: Főispáni Kabinet