Az agrárjogi változások és a földárverések aktuális kérdései voltak a szakmai nap témái

2023.06.29. 10:03 | Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal

Szakirányú képzést tartott a Magyar Jogász Egylet Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Szervezete. Az eseményen agrárjogi változásokról, valamint a földárverések aktuális kérdéseiről hallhattak előadást a megjelent ügyvédek, közjegyzők, földhivatali- és agrárszakemberek. A kormányhivatalt dr. Katona Károly főigazgató képviselte az eseményen.

Kép

Elsőként dr. Szűcs László, a rendezvény szervezője, a Magyar Jogász Egylet Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Szervezetének elnöke, majd a kormányhivatal főigazgatója köszöntötte a megjelenteket a vármegyeháza dísztermében.

Az agrárium hazánk gazdasági stabilitásának egyik meghatározó támasza.  A kormányzat épp ezért elkötelezett a mezőgazdasági fejlesztés és a hazai termékek védelme iránt – mondta köszöntőjében. Dr. Katona Károly kiemelte: a hivatal számos ponton kapcsolódik az ágazathoz; a szakhatósági feladatok, a támogatások, a földügyek, a gazdasági adminisztráció és a környezetügyek területén. Napjainkban a legjelentősebb feladat a földértékesítési program. 2023. június 22. és július 5. között a vármegyében 20 településen több mint 2887 hektárra licitálhatnak a gazdálkodók. Az agrártárca ezzel az intézkedéssel a kis- és közepes gazdaságokat és a helyi termelők földhöz juttatását segíti.

Kép

A jogász egylet és a kormányhivatal közös célja az agráriumot érintő jogi aktualitások, információk minél szélesebb körű, naprakész ismerete, és azok jogszerű alkalmazása – hangsúlyozta dr. Katona Károly főigazgató.

Kép

Dr. Andréka Tamás, az Agrárminisztérium közigazgatási államtitkára a földforgalmi szabályozás 2023-ban hatályba lépett rendelkezéseiről, az ehhez kapcsolódó feladatokról, az egyes földügyi tárgyú rendeletek módosításáról, az állami földek árverésével kapcsolatos szabályozásról, tudnivalókról, és a mezőgazdasági vállalkozások tulajdonváltozásának új szabályairól tartott előadást.

 Dr. Anka Márton közjegyző, számos agrárjogi és öröklési jogi szakcikk, tanulmány jegyzője, előadója a földek öröklésének új szabályait, és az állami földek árverésével kapcsolatos közjegyzői feladatokat ismertette.

A szakmai képzésen lehetőség nyílt a felmerülő kérdések megválaszolására is.

 

Forrás: Főispáni Kabinet