Búzagyűjtő napot tartottak Tiszafüreden

2023.08.07. 14:28 | Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal

Kultúrát csak összetartozó emberek hozhatnak létre – hangsúlyozta a pénzügyminiszter Tiszafüreden, a „Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem” program Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei búzagyűjtő és összeöntő napján. Varga Mihály hozzátette: ma százszor annyi kenyeret süthetnek az összegyűjtött lisztből, mint tizenhárom évvel ezelőtt, a program indulásakor.

Kép

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége által rendezett eseményen a Varga Mihály pénzügyminiszter arról is beszélt, hogy a Magyarok kenyere program egy bő évtizede egyfajta új nemzeti ünneppé nőtte ki magát: az önzetlen segítőkészség, a nemzeti összetartozás alulról szerveződő ünnepévé vált. Augusztus 20-ra, Szent István napjára, az államalapítás ünnepére készül majd el az ország kenyere. Ehhez a 300 kilogrammos kenyérhez az anyaországi búza mellett a határon túlról, a diaszpórából is érkezik búza, kovász, só és forrásvíz. A Magyarok kenyere program ezért ma már tekinthető felkészülésnek az augusztus 20-át megelőző ünnepi, ugyanakkor cselekvő és a rászorulóknak aktívan segítő programsorozatnak.

Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei elnökének tájékoztatása szerint a vármegyében 208 tonna búza gyűlt össze, amelyből mintegy 128 tonna liszt lesz.

Kép

A Magyarok kenyere program a kezdetektől sikeres volt és évről-évre egyre sikeresebb – hangsúlyozta beszédében dr. Berkó Attila főispán, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal vezetője.

Ujvári Imre, Tiszafüred polgármesterének beszéde után búzaösszeöntés következett, majd búzaadományozó szertartással, valamint az új kenyér megszentelésével, megáldásával, megszegésével és kulturális programokkal folytatódott a nap. 

Kép

 

Forrás: Főispáni Kabinet