December elején érkezik az emelt összegű ellátás

2023.11.13. 08:00 | Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal

A visszamenőleges kiegészítő emelésben a nyugdíjasok mellett azok is részesülnek, akiknek fogyatékossági támogatást vagy a vakok személyi járadékát folyósítanak.

2023 novemberében – január 1-jére visszamenőleges hatállyal – kiegészítő nyugdíjemelésre kerül sor. 3,1 százalékkal emelkednek azok az ellátások, amelyekre a 2023. január 1-i emelés járt. Az emelés a korábban kifizetett tizenharmadik havi ellátás összegére is jár. A nyugellátások és egyes más ellátások 2023. november havi kiegészítő emeléséről szóló kormányrendelet értelmében a novemberi kiegészítő emeléssel érintett ellátások között szerepel a fogyatékossági támogatás és a vakok személyi járadéka is. Ha egy személy részére egyidejűleg több, a rendeletben felsorolt emelendő ellátás kerül folyósításra, az ellátások emelése külön-külön megtörténik.

A november havi emelt összegű ellátás, a 2023. január-október hónapokra járó emelés és a tizenharmadik havi ellátásra járó 3,1 százalékos emelés összege a november havi ellátással együtt kerül kifizetésre. A bankszámlával rendelkező ügyfelek részére december 4-én kerül jóváírásra az emelt összegű fogyatékossági támogatás, a postai kézbesítésre ezt követő napokban kerül sor.

Ha az ellátásra való jogosultság 2023. november 1-jét megelőzően megszűnt, a megszűnt ellátás után járó kiegészítő emelés arányos részének egyösszegű kifizetését írásban kell kérelmezni a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Családtámogatási és Rehabilitációs Főosztály Családtámogatási és Lakástámogatási Osztályától. A jogosult elhalálozása esetén a hozzátartozója vagy az örököse írásbeli kérelmére kerül kiutalásra az összeg.  

További részletek a Magyar Államkincstár oldalán, ide klikkelve olvashatók.

 

 

Forrás: Főispáni Kabinet