Csütörtöktől szünetel az Európai Egészségbiztosítási Kártyával kapcsolatos ügyintézés

Csütörtök (2024. október 17.) 17.00 órától hétfő (október 21.) 07.00 óráig karbantartás miatt szünetel az Európai Egészségbiztosítási Kártyával kapcsolatos ügyintézés.

Szíves megértésüket és türelmüket köszönjük!

December elején érkezik az emelt összegű ellátás

2023.11.13. 08:00 | Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal

A visszamenőleges kiegészítő emelésben a nyugdíjasok mellett azok is részesülnek, akiknek fogyatékossági támogatást vagy a vakok személyi járadékát folyósítanak.

2023 novemberében – január 1-jére visszamenőleges hatállyal – kiegészítő nyugdíjemelésre kerül sor. 3,1 százalékkal emelkednek azok az ellátások, amelyekre a 2023. január 1-i emelés járt. Az emelés a korábban kifizetett tizenharmadik havi ellátás összegére is jár. A nyugellátások és egyes más ellátások 2023. november havi kiegészítő emeléséről szóló kormányrendelet értelmében a novemberi kiegészítő emeléssel érintett ellátások között szerepel a fogyatékossági támogatás és a vakok személyi járadéka is. Ha egy személy részére egyidejűleg több, a rendeletben felsorolt emelendő ellátás kerül folyósításra, az ellátások emelése külön-külön megtörténik.

A november havi emelt összegű ellátás, a 2023. január-október hónapokra járó emelés és a tizenharmadik havi ellátásra járó 3,1 százalékos emelés összege a november havi ellátással együtt kerül kifizetésre. A bankszámlával rendelkező ügyfelek részére december 4-én kerül jóváírásra az emelt összegű fogyatékossági támogatás, a postai kézbesítésre ezt követő napokban kerül sor.

Ha az ellátásra való jogosultság 2023. november 1-jét megelőzően megszűnt, a megszűnt ellátás után járó kiegészítő emelés arányos részének egyösszegű kifizetését írásban kell kérelmezni a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Családtámogatási és Rehabilitációs Főosztály Családtámogatási és Lakástámogatási Osztályától. A jogosult elhalálozása esetén a hozzátartozója vagy az örököse írásbeli kérelmére kerül kiutalásra az összeg.  

További részletek a Magyar Államkincstár oldalán, ide klikkelve olvashatók.

 

 

Forrás: Főispáni Kabinet