Egyre több szolgáltatást igényelhetnek otthonuk kényelméből a nyugdíjasok

2023.10.09. 15:35 | Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal

Tovább bővült a nyugellátást igénylők és az ellátásban részesülők által elektronikus úton igénybe vehető szolgáltatások köre. A magyarorszag.hu portálon KAÜ-s azonosítás és TAJ szám megadása után számos ügyben lehet tájékozódni. A szolgáltatások igénybevétele ingyenes.

A magyarorszag.hu kormányzati portál Személyre Szabott Ügyintézési Felületén (SZÜF) új, azonnali ügyintézést biztosító nyugdíjbiztosítási szolgáltatások érhetőek el. Az ügyfelek számára nyújtott szolgáltatások kizárólag Központi Azonosítási Ügynök azonosítással (KAÜ-s azonosítás) és valós TAJ számmal rendelkező ügyfelek részére érhetőek el, és azt kizárólag a saját nevükben használhatják.

 

Az ügyintézés az alábbi lehetőségekkel bővült:

  • Folyósítási információk lekérdezése  

Az alkalmazás segítségével az ügyfelek tájékozódhatnak a számukra havi rendszerességgel folyósításra kerülő nyugellátások havi folyósítási adatairól.

  • Éves értesítő lekérdezése  

A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság minden naptári év januárjában, az ellátások tárgyév január hónapban és az előző évben utalt összegéről tájékoztatja az ellátásban részesülőket. Az alkalmazás segítségével lekérhető az úgynevezett éves értesítő nyomtatvány másolati példánya.

  • Folyósítási adatokról igazolás kérése

A Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól nyugdíjban, illetve nyugdíjszerű ellátásban részesülők kérhetik elektronikusan hitelesített igazolás előállítását és annak tárhelyre küldését a számára folyósított ellátások összegéről.

  • Az ügy állapotának lekérdezése nyugdíjbiztosítási eljárásokban  

Ezzel a szolgáltatással lehetőség van a nyugdíjbiztosítási ügyek ügyintézési folyamatának nyomon követésére, az ügy aktuális állapotának a megismerésére.

 

Forrás: Főispáni Kabinet