Erre figyeljen, ha akciós címkével jelölt vagy leárazott terméket vásárol

2023.10.13. 11:16 | Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal

Hamarosan megkezdődik az ünnepek előtti nagy bevásárlási dömping a leértékelésekkel, akciókkal és kupon napokkal. A vásárlók védelme érdekében kiemelten fontos ebben az időszakban a fogyasztóvédelmi hatóság jelenléte az üzletekben és az online térben.

A fogyasztóvédelmi hatóság munkatársai többek között azt ellenőrzik, hogy a kereskedők az üzletekben és az online felületeken egyértelműen meg jelölik-e akciózás, leértékelés esetén a korábbi és az akciós árat. Ezeket ugyanis kötelező feltüntetni, hiszen a vásárló így tud megbizonyosodni róla, hogy a korábbi árhoz képest valóban olcsóbban, kedvezőbb áron vásárolt.

A kereskedő a 30 napban alkalmazott legalacsonyabb árhoz képest határozhatja meg az akció mértékét, és írhatja ki azt az árcímkére. Ezt a Fogyasztóvédelmi Hatóság ártörténet bekérésével ellenőrzi. Ez alapján az is kiderül, ha az üzlet megemelte az árat az akciós időszak előtt, és úgy tüntet fel kedvezőbb és akciós árunak egy terméket, hogy korábban nem is kínálta magasabb áron, csak rátett egy „akciós” feliratot.

Különbség van a személyre szabott és a bárki által igénybe vehető árcsökkentések között. Ha személyre szabott egyedi árengedményt, törzsvásárlói kupont, újságból kivágott kupont vesz igénybe a fogyasztó, akkor a fenti szabályokat nem kell alkalmazni a kereskedőnek. Szintén mentesül az említett szabályok alól a romlandó, minőségüket rövid ideig megőrző termékek akciózása.

A fogyasztóvédelmi hatóság szakemberei folyamatosan járják az üzleteket annak érdekében, hogy a kereskedők a szabályoknak megfelelően folytassák tevékenységüket. A jelenlegi országos kupon napok ellenőrzése kapcsán hiányosságot eddig nem tapasztaltak az ellenőrök.

 

Forrás: Főispáni Kabinet