A fagylalt ne csak finom, de egészséges is legyen!

2022.07.19. 11:20 | Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal

A nyári szezon egyik magas kockázatú élelmiszere a fagylalt. Ezért kap kiemelt figyelmet a nyári szezonális ellenőrzésben.

A fagylaltot forgalmazók fokozott ellenőrzésre számíthatnak ezen a nyáron is. A hűsítő édesség összetétele, hőmérséklete mellett a fagylaltpult és az árusító helyiség higiéniáját is vizsgálják egy-egy ellenőrzés alkalmával a kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztályának szakemberei.

Fontos, hogy a fagylalt hőmérséklete megfelelően hideg legyen. Jogszabály szerint a pultban lévő termék hőmérséklete -8 C-nál nem lehet magasabb. Elvárás, hogy a pultból kínált fagylalt láthatóan nem olvadt, nem folyik, a fagyiba helyezett díszítés ehető, tiszta, a tégelyekben a termék nincs feltornyozva. Előírás, hogy az adagolópult, és a kiszolgáló eszközök tiszták legyenek, a tölcsért védjék a szennyeződéstől, kiszolgáláskor szalvétával adják át a vásárlónak.  A fagylaltpult közelében kézmosási lehetőséget kell biztosítani a személyzet számára, a kiszolgáláskor ügyelni kell a pénz és a fagylalt elkülönített kezelésére.

A szakemberek tapasztalata szerint a fagylaltforgalmazás technikai feltételei az utóbbi időben sokat javultak. Az ellenőrzések során már csak ritkán látható az állóvizes adagolókanál-öblítés, jellemzően az átfolyó rendszerű és a vízsugárral öblítő berendezéseket használják. Utóbbiak élelmiszerbiztonsági szempontból jóval előnyösebb berendezések. Az ellenőrök, illetve a fogyasztók jelzései alapján a fagylaltpultoknál sajnos még mindig előfordul, hogy az adagolókanalat a pultra helyezett rongyon, vagy szivacskendőn víztelenítik, vagy ott tárolják.

A fagylaltok összetételét laboratóriumi vizsgálatnak vetik alá, mert az előállításuk során gyakran használnak adalékanyagokat a kívánt érzékszervi tulajdonságok eléréséhez. Az intenzívebb színek érdekében színezékeket adagolnak, az energiatartalom csökkentése miatt pedig édesítőszereket használnak fel. Az adalékanyagok felhasználását számos jogszabály szabályozza. Ezek pontosan előírják, hogy mely adalékanyagot melyik élelmiszerhez és milyen mennyiségben szabad hozzáadni. Az ettől eltérő alkalmazás tilos.

Az adalékanyagok jelenlétét jelölni is kell az élelmiszereken. Egy-egy ellenőrzés során a revizorok mintákat vesznek a fagylaltokból, majd az ezekben található színezék és édesítőszer tartalmat laboratóriumi körülmények között vizsgálják. Elsősorban az úgynevezett E110, narancssárga színezék jelenlétét nézik, ugyanis ez azon mesterséges színezékek csoportjába tartozik, amelynek használata esetén kötelező feltüntetni a „gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat” kiegészítő feliratot. Erre azért van szükség, mert a gyerekek által gyakrabban fogyasztott élelmiszerek, például üdítők, szörpök, fagylaltok, édességek, sütemények nagy mennyiségű fogyasztásával akár jelentős mesterséges színezék is kerülhet a szervezetükbe. Ha ennek a napi mennyisége meghaladja az engedélyezett szintet, figyelemzavar, hiperaktivitás léphet fel a gyerekeknél.

Forrás: Kormánymegbízotti Kabinet