Gyakori, hogy 18 éven aluli fiatalt szolgálnak ki alkohollal, pedig ez akár az üzlet bezárásával is járhat

2023.08.28. 08:00 | Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal

A gyermek- és fiatalkorúak védelme érdekében a Fogyasztóvédelmi Hatóság folyamatosan ellenőrzi a fiatalkorúak alkoholtermékekkel történő kiszolgálásának tilalmát. Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében az év eddigi időszakában magas a szabálytalanságok száma. Ennek visszaszorítása érdekében további ellenőrzésekre, illetve szigorú szankciókra számíthatnak a jogsértő vállalkozások.

Elsősorban a fiatalkorúak körében közkedvelt vendéglátó-ipari egységeket, kül- és beltéri zenés-táncos szórakozóhelyeket, teraszokat, különböző kulturális rendezvényeket, fesztiválokat ellenőrzik a fogyasztóvédelem munkatársai abból a célból, hogy kiszűrjék azokat a helyeket, ahol alkohollal szolgálnak ki fiatalkorúakat. Vizsgálják azokat a kereskedelmi egységeket, üzleteket is, ahol alkoholtartalmú termékek értékesítése lehetséges, például a nemzeti dohányboltokat és a benzinkutakat. Kiemelt figyelmet fordítanak az iskolák, közlekedési csomópontok közelében található vállalkozásokra.

Az ellenőrzés fiatalkorú megbízott személy bevonásával történik, aki próbavásárlást végez. A Fogyasztóvédelmi törvény nem csak tiltja, hogy a védett korosztályba tartozó személy részére alkohol tartalmú terméket értékesítsenek, hanem arra kötelezi a vállalkozást, hogy kétség esetén győződjön meg a vevő életkoráról. Amennyiben a vásárló nem igazolja nagykorúságát, az eladó köteles a termék értékesítését megtagadni. Az alkoholtartalmú ital fiatalkorú részére történő értékesítése, kiszolgálása objektív felelősséget alapoz meg, így az ellenőrző hatóság sem a cselekmény szándékosságát, sem felróhatóságát nem vizsgálja a fogyasztóvédelmi intézkedések alkalmazása során.

Az idei év tapasztalatai alapján még mindig magas, 66 százalékos Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében a kifogásolási arány, a fiatalkorú személyeket sok helyen kiszolgálják alkoholtartalmú itallal. Ennek visszaszorítása érdekében a jogsértő vállalkozások számára a törvény kötelezően bírságot ír elő.

 A Fogyasztóvédelmi Hatóság - amennyiben az adott egységben - többször tapasztalja a jogsértést, legfeljebb egy évig megtilthatja az alkoholtartalmú ital forgalmazását, sőt, ismételten megállapított jogsértés esetén elrendelheti az érintett üzlet legfeljebb harminc nap időtartamra történő ideiglenes bezárását.

Forrás: Főispáni Kabinet