Haditorna versenyt tartanak a szolnoki helikopterbázison

2023.10.11. 12:17 | Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal

Középiskolás fiatalok mérik össze tudásukat és felkészültségüket az Országos Haditorna Verseny vármegyei fordulójában. A cél: sportszerű küzdelemben a legjobbnak lenni, és bejutni az országos döntőbe.

Az Országos Haditorna Verseny Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei fordulójának ad otthont a szolnoki Ittebei Kiss József hadnagy Helikopter Bázis. A 9-12. évfolyamos középiskolás diákok 4 fős csapatokban mérik össze felkészültségüket. A versenyszámok a honvédelemhez kapcsolódó feladatokból állnak, mint például honvédelmi totó, kézigránát-dobás, fegyveres váltófutás, távbecslés, elsősegélynyújtás. A regionális fordulók nyertes csapatai jutnak be a jövő tavaszi országos döntőbe.

Kép

A verseny Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei fordulójára nevezett 21 csapatot dr. Berkó Attila főispán köszöntötte.

A Honvédelmi Minisztérium által szervezett verseny célja a Magyar Honvédség és a társadalom kapcsolatának erősítésére, a honvédelmi nevelés elősegítése, valamint a sport és egészséges életmód népszerűsítése. A verseny során a diákok betekintést nyerhetnek a katonai pályába, megismerkedhetnek az ott folyó mindennapi munkával. A versenyzők számára lehetőség nyílik arra is, hogy „belekóstoljanak” a katonai kiképzés egyes ágaiba. A verseny fizikai és szellemi kihívást támasztó sportszerű megmérettetés, amely során nagy hangsúlyt kap a szabályok betartása, a csapatmunka és a fegyelem.

Az Országos Haditorna Verseny ugyanakkor nem csupán a fiatalok, de az őket felkészítő iskolák számára is évről évre egyre népszerűbb, az első helyezés megszerzése - akár a vármegyei fordulókban, akár az országos döntőn - komoly presztízst jelent a pedagógusok és az intézményvezetők számára is.

 

Forrás: Főispáni Kabinet