Helytörténeti kutatások a szolnoki Levéltári Napon

2022.09.13. 15:39 | Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal

Tudományos-ismeretterjesztő helytörténeti konferenciát szervezett a Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltára. A már hagyománnyá vált Levéltári Napon a helytörténeti kutatások legújabb eredményeit mutatták be neves előadók, szakemberek.

A Megyeháza Dísztermében tartott eseményt Csönge Attila levéltár-igazgató nyitotta meg, majd Borbás Zoltán, a megyei közgyűlés alelnöke, Germuska Pál, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgató-helyettese és dr. Katona Károly, a kormányhivatal főigazgatója köszöntötte a vendégeket.

Kép

A levéltár nélkülözhetetlen az állampolgári jogok gyakorlása és a hivatalos eljárások lefolytatása szempontjából, de ugyanakkor történettudományi kutatások fontos helyszíne is. Az ott őrzött iratanyagok között kulturális örökségünk egyedi, értékes kincseit találhatjuk – hangzott el dr. Katona Károly köszöntőjében. A kormányhivatal főigazgatója kiemelte: Amellett, hogy a levéltárak úgymond kiszolgálják a kutatókat, az ismeretanyag iránt érdeklődőket, lokálpatriótákat is nevelnek; hatalmas szerepük van a helyi közösségtudat és a helyi identitás megőrzésében, ápolásában, és az utókor számára történő továbbadásában.

A köszöntőket követően került sor a Pro Archivo-díj átadására. A Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltára 2015-ben hagyományteremtő szándékkal alapította e díjat azzal a céllal, hogy a lehető legnagyobb nyilvánosság előtt erkölcsileg elismerjék, és ünnepélyes keretek között megköszönjék azon személyeknek a támogatását, akik nem levéltári dolgozóként önzetlenül és számottevően segítették munkájukat. 2022-ben Pro Archivo-díjban részesült Polyák Kálmán, aki közel egy évtizede áll kapcsolatban az intézménnyel. Ez idő alatt kiemelkedő szerepet játszott a Szolnok Televízió digitalizált archívuma, és több más helytörténeti emlék megmentésében, emellett önzetlenül a levéltárnak adományozta a magántulajdonát képező helytörténeti dokumentumokat.

Kép

A nagy érdeklődéssel kísért konferencia résztvevői az előadások során megismerhették a Jász kerületi törvényszékház történetét, valamint Dr. Kosztka László jászapáti kötődéseit. Előadást hallhattak A politikai küzdelem különös terepe és eszköze: az államrendőrség 1945-1946-ban címmel, illetve betekintést nyerhettek az 1944-1957 közötti tiszaföldvári asszonysorsokba is.

 

Forrás: Kabinet