Hétvégén kitárta ajtaját a látogatók előtt a Vármegyeháza

2023.09.19. 11:25 | Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal

Szinte a pincétől a padlásig bejárták a Kulturális Örökség Napján a szolnoki Vármegyeházát. Az 1878-ban épült, a kormányhivatalnak is otthont adó épületről számos érdekességet hallhattak a látogatók a tárlatvezetések során.

Kép

Ebben az évben is csatlakozott a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal a Kulturális Örökség Napjához. Szombaton két alkalommal tartottak tárlatvezetést az Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztály szakemberei, akik olyan helyszíneket is megmutattak, amelyeket máskor zárva tartanak a külvilág előtt.

Kép

A Vármegyeháza rendkívül gyorsan, mindössze 10 hónap alatt épült fel kézzel készült, égetett téglából. Az épület számos pontja megmaradt eredeti szépségében, az 1878-ban készült impozáns faajtón és a vörös gránit lépcsőkön át lehetett eljutni akkor és napjainkban is az eklektikus stílusú díszterembe. Ennek az építészeti stílusnak a jegyeit hordozza magán az egész épület, amely kívülről eredetileg – a lépcsőhöz hasonlóan – terrakotta színű volt. Az oldalsó, illetve a karzatra vezető lépcsőházak kovácsoltvas korlátai is változatlanok, de a beltéri ajtók, sőt, azok kilincse is ugyanazok, mint amiket 1878-ban használtak.

Kép
Kép

A tárlatvezetések során a vármegye történelmével is megismerkedhettek az érdeklődők, akiknek ezúttal arra is lehetőségük nyílt, hogy a történelmi épület erkélyéről nézzék meg a város főterét.

 

Forrás: Főispáni Kabinet