Honvédelmi elismerésben részesült dr. Berkó Attila főispán

2024.03.14. 12:33 | Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal

A jövő a független és szabad nemzeteké, amelyek megvédik állampolgáraikat, gazdasági és erkölcsi értékeiket – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából tartott ünnepségen, ahol dr. Berkó Attila főispán a Honvédelemért Kitüntető Cím Babérkoszorúval ékesített fokozatát vehette át.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Bálna Honvédelmi Központban úgy fogalmazott: elkötelezetten hisz abban, hogy a jövő nem "az ideológiákat kergető (...) birodalmaké", hanem a független és szabad nemzeteké. Hozzátette: a veszélyek korába léptünk, a béke, amit évtizedekig élvezhettünk, már a múlté, háború dúl az ország szomszédságában, valamint a Közel-Keleten.

Kép

A miniszter felhívta a figyelmet arra: az 1848-asok az akkori történelmi helyzetben szinte a semmiből megépíthették saját honvédségüket, olyan sikerrel, ami példa számunkra is. Most a mi generációnknak adatott meg, hogy felépíthessük saját honvédségünket, a haza fegyveres védelmét garantáló erőt. Ez a mi feladatunk és ebben nem különbözünk a '48-asoktól – jelentette ki. A miniszter kiemelte: minden körülmény adott, hogy megteremthessék a mai kor ütőképes, jól felfegyverzett és jól kiképzett haderejét. Mint mondta, ezen az úton megindultak, és érezhetők a változások.

Kép
Kép

Az ünnepségen az „ADAPTIVE HUSSARS 2023” elnevezésű, hazai rendezésű nemzetközi gyakorlaton végzett kiemelkedő szakmai munkája elismeréséül a Honvédelemért Kitüntető Cím Babérkoszorúval ékesített fokozatát vehette át dr. Berkó Attila főispán. A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal vezetőjének a Honvédelmi Minisztérium központi ünnepségén Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke és Barthel-Rúzsa Zsolt, a katonai nemzetbiztonság irányításáért felelős államtitkára adta át az elismerést.

Forrás: MTI, Főispáni Kabinet