A hősi halált halt főhadnagyra emlékeztek

2024.01.08. 15:23 | Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal

Hanzély Pál főhadnagy önfeláldozó hőstette előtt tisztelegtek Szolnokon. A megemlékezés virágait dr. Katona Károly főigazgató és dr. Botka János Hunor járási hivatalvezető helyezte el az egykori laktanya falán.

1927. január 8-án, Szolnokon, az akkori laktanya mögötti területen, a befagyott kubikgödrök jegén korcsolyázó fiatal Oreskó Sári és vőlegénye, Herbst Jenő alatt beszakadt a jég. Többen a segítségükre siettek, de sokáig úgy látszott, esélytelen a mentés. Hanzély Pál és Lemberkovits Antal főhadnagy a segélykiáltásokat hallva a fuldoklók segítségére sietett. Hanzély Pál azonnal a vízbe ugrott, majd nagy küzdelem árán sikerült az alélt lányt a jégre feltolnia, de ő maga már nem jutott ki, elmerült és életét vesztette. Később derült ki, hogy korcsolyái összeakadtak, és emiatt nem sikerült kijutnia a jég alól.

Hanzély Pál főhadnagy önfeláldozó hőstette előtt tisztelegve 1932-ben állítottak emléktáblát Szolnokon annak a laktanyának a téglafalán, ahol korábban szolgált. A város minden év januárjában koszorúzási ünnepséggel emlékezik meg a mai Százados utca és a József Attila út kereszteződésénél elhelyezett táblánál a fiatal tisztről.

Kép

A Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium tanulói Füle Lajos: A hamu tanítása című versét adták elő, majd Nagy Imre római katolikus diakónus, börtönlelkész, a Szolnoki Ökumenikus Lelkészkör tagja méltatta Hanzély Pál főhadnagy önfeláldozó hőstettét.

Kép

A kormányhivatal koszorúját dr. Katona Károly főigazgató és dr. Botka János Hunor, a Szolnoki Járási Hivatal vezetője helyezte el az emléktáblánál.

Kép

 

Forrás: Főispáni Kabinet