Hűtött víz, árnyék, rendszeres pihenőidő – ezekre van szükség hőségriadó idején

2023.07.11. 07:30 | Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal

A napokban várható magas napi középhőmérsékletre tekintettel a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Osztálya ezúton szeretné felhívni a munkáltatók figyelmét a melegben végzett munka veszélyeire, valamint a munkavállalók egészségének és biztonságának védelme érdekében szükséges megelőző intézkedések megtételére.

A hirtelen jött nagy meleg, a napokig tartó hőség mindenkit megvisel, de rendkívül megterhelően hat a fizikai munkát végzők szervezetére. A tartós meleg és a fizikai munka a szervezetben többlethőtermelést okoz, ami megnöveli a hőártalmak (pl. hőséggörcsök, hőkimerülés, hőguta) kialakulásának kockázatát. A hőstressz, kiszáradás a legrosszabb esetben halálhoz is vezethet.

A hőség hatására bekövetkező élettani változások (például: figyelmetlenség, reakcióidő növekedése, fáradékonyság, nedves, csúszós kéz) növelik a munkahelyi balesetek kockázatát is. A szabadban dolgozók számára különösen nagy és növekvő egészségi és biztonsági kockázatot jelenthetnek a hőhullámok, valamint az erős UV- (különösen az UV-B) sugárzás. Az ő védelmük az időjárás káros hatásaitól azért is fontos, mert számukra a munkavégzés helyének és idejének megválasztási lehetősége korlátozott.

A napszúrás a fedetlen fejet érő közvetlen és erős napsugárzás miatt alakul ki. Enyhe esetben a beteg hűvös helyen történő elhelyezése, hűvös borogatása, súlyosabb állapotban kórházi megfigyelés szükséges. Hőséggörcsök erős izzadás következtében, a só- és folyadékvesztés miatt alakulhatnak ki, a hőkimerülés meleg környezetben végzett tartós nehéz fizikai munka és elégtelen sóbevitel következménye. A hőguta a hőszabályozás elégtelensége miatt létrejött életveszélyes állapot.

Szabadban végzett fizikai munka (például: építőipari tevékenység, útépítés, útburkolás, úttisztítás, szemétszállítás, állattartó telepeken végzett munka) során különös gondot kell fordítani a hőártalmak és a balesetveszélyes helyzetek elkerülésére, munkaszervezéssel, egyéni védelemmel, védőitallal gondoskodni kell a munkavállalók időjárás elleni védelméről.

  • A munkavállalók igénye szerinti mennyiségben, a folyadék veszteség pótlására megfelelő hőmérsékletű (14-16 °C-os) ivóvizet kell biztosítása a higiénés követelmények betartásával.
  • Figyelni kell a munkavállalók cseréjére, azaz a munkát úgy kell megszervezni, hogy felváltva, rövid ideig tartózkodjanak a tűző napon, illetve a hőség és a napsugárzás szempontjából kritikusnak tekinthető napszakban (11.00-15.00 óra között) lehetőség szerint hűvösebb, árnyékos munkahelyen folyjon a munka (például sátorlap, ponyva alkalmazásával).
  • A munkavégzés során rendszeresen iktassanak be pihenőidőt. Ezt lehetőleg a környezethez képest hűvösebb (árnyékos) helyen, megfelelő ülőalkalmatossággal ellátott körülmények között töltsék el a dolgozók.
  • Mindig legyen mobiltelefon a munkaterületen, ha segítséget kell hívni!

A munkavédelmi hatóság fokozott figyelmet fordít a munkavédelmi ellenőrzések során azon munkavállalók egészségének és biztonságának védelmére, akik a nyári melegben a szokásosnál is fokozottabb megterhelésnek és igénybevételnek lehetnek kitéve a munkahelyeken.

A hőségriasztással kapcsolatban további információk – például a zárttéri munkahelyre vonatkozó ajánlások - a http://www.nnk.gov.hu weboldalon találhatók.

Forrás: Főispáni Kabinet