Ismerje meg a szolnoki Vármegyeházát!

2023.09.11. 15:17 | Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal

Az idei évi Kulturális Örökség Napjai keretében 2023. szeptember 16-án, szombaton a szolnoki Vármegyeháza megnyitja kapuit a látogatók előtt. A kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztályának szakemberei két alkalommal, 9.00 és 10.00 órakor ingyenes tárlatvezetést tartanak.

A szolnoki Vármegyeháza épített örökségünk egyik meghatározó eleme. Egyik különlegessége, hogy eredetileg is azzal a céllal épült, hogy a vármegyei közigazgatás központja legyen. A három különböző egységből összekapcsolt Jász-Nagykun-Szolnok vármegye 1876-ban jött létre, központjául pedig a törvényhozás Szolnokot tette meg.

Kép

Az eklektikus stílusú székházat Benkó Károly tervei alapján 1878-ban, egy év alatt építették fel. A vármegye kialakulása, valamint a székház tervezésének és kivitelezésének története izgalmas fordulatokban bővelkedett, amelyet a látogatókkal is megosztanak az épület bejárása közben.

Kép

A patinás épület több különleges helyszíne is megnyílik az érdeklődők előtt, továbbá a program során történelmi áttekintést is kapnak a vármegye életéről.

 

Forrás: Főispáni Kabinet